Italië maakt jacht op berenkillers

De Italiaanse autoriteiten jagen op de moordenaars van drie beren in het natuurreservaat van de Abruzzen in Midden-Italië. De beren zouden zijn vergiftigd.

Het nieuws is prominent gebracht in kranten en op het achtuurjournaal. Parlementariërs willen minister van Milieu Alfonso Pecoraro Scanio ter verantwoording roepen. Vandaag bezoekt de minister het natuurreservaat persoonlijk. Hij neemt de zaak hoog op: „Deze criminelen moeten worden gearresteerd en veroordeeld, er moet een voorbeeld worden gesteld.”

Beren zijn beschermd in Italië. Er leven er nog ongeveer tachtig; vijftig in de Abruzzen en de rest in de Dolomieten. De overheid is enkele jaren geleden begonnen met een herintroductieprogramma dat niet altijd op de steun van de lokale bevolking kan rekenen.

Een van de slachtoffers onder de beren is Bernardo die het symbool werd van de hernieuwde groei van de berenpopulatie in de Abruzzen, nadat hij wereldwijde aandacht kreeg toen hij met zijn gezellin en twee kleintjes een wandeling maakte. Bernardo stond echter ook bekend om zijn strooptochten. Iets wat herders en boeren niet beviel. Bij de lichamen van Bernardo, zijn wijfje, nog een beer en twee dode wolven zijn vergiftigde kadavers van geiten aangetroffen. Of die ook bedoeld waren voor de beren of voor de gevaarlijkere wolven is onduidelijk.

Mogelijk is een groep jagers verantwoordelijk voor de dood van de dieren. Zij zouden met deze „aanslag” willen protesteren tegen het feit dat ze niet meer mogen jagen in het gebied. De jacht is een hobby van veel Italianen. Een voorstel in een referendum om de jacht af te schaffen haalde het enkele jaren geleden niet.

De actiegroep ‘Vrienden van beer Bernardo’ zal zaterdag een fakkeltocht houden voor de vermoorde beren. De groep spreekt van een „criminele noodtoestand”. Het Italiaanse Wereld Natuur Fonds en de Groenen hebben elk een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor wie de moordenaars vindt. Gisteravond werd bekend dat er nog twee jonge beren dood zijn aangetroffen. Of die ook zijn vergiftigd is onduidelijk.

    • Bas Mesters