Interessante scène in het multiculturele drama

Paul Scheffer blikt in het eerste hoofdstuk van zijn nieuwe boek Het land van aankomst (Opinie & Debat, 29 september) terug op het onderzoek dat hij deed naar de verschillende aspecten van immigratie en integratie, zeven jaar na zijn geruchtmakende artikel over het multiculturele drama in deze krant.

Over een aantal thema`s uit dat boek zal de komende weken in de krant worden gedebatteerd. Eén daarvan is gelijke behandeling. Scheffer zou er goed aan doen zelf stil te staan bij de vraag wat wij eigenlijk verstaan onder gelijke behandeling in het licht van immigratie en integratie. Hij schrijft namelijk het volgende: ”ik zit [...] bij de enthousiaste oprichting van Alumnia, een netwerk van hoogopgeleide Marokkanen. Mannen in serieuze pakken en oogverblindende vrouwen. Er is geen hoofddoek te zien”.

Hoogopgeleide Marokkaanse vrouwen hebben in dit land hun hoofddoek toch niet afgedaan om vervolgens door de hoogopgeleide westerse ongeëmancipeerde man slechts als oogverblindend te worden gezien? Interessante scène in het multiculturele drama.