Hogere rente treft Spaanse consument

De stijgende rente en de hoge hypotheeklasten die daarmee gepaard gaan beginnen steeds meer particuliere huishoudens in Spanje dwars te zitten. Het vertrouwen van de Spaanse consumenten in de economie bevindt zich op het laagste niveau van de afgelopen jaren.

Dat blijkt uit de vertrouwensindex die wordt gepubliceerd door het economisch onderzoeksbureau ICC-ICO, dat onderdeel is van het Spaanse ministerie van Economische Zaken. De index bevindt zich op het laagste niveau sinds de introductie ervan, vier jaar geleden. Het dalende vertrouwen in de eigen economie is van groot belang in de sterk door consumptie gedreven Spaanse economie. Bovendien lijkt de groeiende bezorgdheid over de Spaanse economie een belangrijke rol te gaan spelen in de politieke strijd rond de algemene verkiezingen die volgend jaar maart in Spanje worden gehouden.

De socialistische regering Zapatero houdt daarbij vast aan een prognose gebaseerd op een voortzetting van de groei van de afgelopen jaren, terwijl de conservatieve oppositie een forse terugval van de economie voorspelt.

De grootste zorg bestaat daarbij voor de excessieve bouwactiviteiten van de afgelopen jaren in Spanje. Gevreesd wordt dat de sector een stevige klap kan krijgen door de stijgingen in de hypotheekrente en het overwaaien van de hypotheekcrisis vanuit de VS.

In een gisteren gepubliceerd rapport van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s wordt Spanje genoemd als een van de landen in de eurozone die het kwetsbaarst is voor de hypotheekcrisis. De hoge schuldenlast van de Spaanse huishoudens kan daarbij de economische groei remmen. De afgelopen tien jaar groeide de Spaanse economie gemiddeld zo’n 4 procent per jaar. S&P’s verwacht dat de groei dit jaar zal terugvallen tot 3,7 procent en volgend jaar tot 2,7 procent.

Vergelijkbare schattingen werden gisteren eveneens bekendgemaakt door de Spaanse spaarbank Caja Madrid. Deze bank, waarbinnen de conservatieve oppositie de scepter zwaait, vreest dat een aantal Spaanse financiële instellingen als banken en andere hypotheekverstrekkers in solvabiliteitsproblemen kunnen komen. Tevens wordt gewezen op het gevaar van een grotere instabiliteit op de Madrileense aandelenmarkt. Daarbij speelt ook het aanhoudend grote tekort op de Spaanse betalingsbalans een rol.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vorige week ook al de grootste daling in het Nederlandse consumentenvertrouwen ooit.