Groot-Brittannie

Parker Ooit wilde Cornelia Parker kunststukken van haar afgelopen solo-expositie aan een school geven (‘wat doe ik er mee’). Nu staat haar nieuwste werk veilig in de Ikon galerie in Birmingham. Het destructieve en vreemde vindt een nieuw rustig leven dankzij Cornelia Parker. Voor het nieuwe Heart of Darkness hangt er van het plafond zwart verbrand hout dat uit een bosbrand komt uit Florida. Het doet een beetje denken aan haar eerdere werk, Cold Dark Matter, waarvoor ze een door het leger opgeblazen schuur ophing. In Chomskian Abstract maakt de schrijver en filosoof Noam Chomsky aan de hand van vragen van Parker een kunststuk rondom milieuproblemen. Blue Shift is een installatie over de nachtjapon die Mia Farrow droeg in de Roman Polanski film Rosemary’s Baby. Het bovennatuurlijke komt hierin sterk naar voren. De film speelt op 12 en 13 oktober in The Electric Cinema in Birmingham.

T/m 18 nov, Cornelia Parker: Never Endings, Ikon Gallery, 1 Oozells Square, Brindleyplace, Birmingham, 0044121 248 0708 & www.ikon-gallery.co.uk

Dans Londens grootste festival van moderne dans, The Umbrella, opent deze herfst voor het 29ste jaar. Dit jaar zijn er twee nieuwe buitenevenementen. Het Franse Compagnie Beau Geste komt met een duet tussen danser en mechanische graver in de Jubilee Gardens bij het Southbank Centre. Het festival heeft debuten van Jun Xing uit China en Ko Morobushi uit Japan. Er zijn nieuwkomers uit Slovenië, Australië en Engeland, maar ook ‘bekende festival gezichten’ zoals Davies, Russell Maliphant en Michael Clark.

T/m 10 nov, Dance Umbrella: diverse locaties 00420 87 414040 & www.danceumbrella.co.uk

En verder in Groot-BrittanniëT/m 21 okt, Paramount Comedy Festival, Brighton, 00441273 709709 & www.paramountcomedyfestival.com