Geheime stemming: regering blijft aan

De Roemeense regering van premier Calin Tariceanu heeft gisteren verrassend een motie van wantrouwen van de sociaal-democratische oppositiepartij PSD overleefd – hoewel de regering maar twintig procent van de zetels in het parlement controleert. Te danken heeft de regering dat volgens sommige waarnemers aan parlementariërs van diezelfde PSD.

De PSD kwam twaalf stemmen te kort om de regering naar huis te sturen. Ze had de motie ingediend omdat Tariceanu’s regering er volgens haar niet in slaagt Europees geld zinvol te besteden.

PSD-leider Mircea Geoana uitte zich na de stemming boos over andere oppositiepartijen, die hij een gebrek aan solidariteit verweet. „We hebben het hier over de lafheid van sommige parlementariërs die bang zijn voor vervroegde verkiezingen.”

Maar sommige waarnemers gaan er van uit dat niet zozeer de andere oppositiepartijen maar veel PSD-parlementariërs de motie niet hebben gesteund. De stemming was geheim. Veel PSD-parlementariërs hebben volgens deze waarnemers geweigerd een zwakke regering ten val te brengen die zij volledig controleren. De minderheidsregering is aangewezen op de gedoogsteun van de PSD.

De volgende test voor de regering is de behandeling van de begroting. Geoana zei gisteren dat bij die behandeling de regering ten val zal worden gebracht. „Ze heeft geen kans te overleven. Geen enkel wetsontwerp van de regering krijgt steun van de PSD”, zo kondigde hij aan. (Reuters, AP)