Galerieselectie

Nancy Radloff De Amerikaanse kunstenaar Nancy Radloff bouwt kleine, humoristische stillevens uit alledaagse verpakkingsmaterialen en gevonden voorwerpen. Het zijn delicate, raadselachtige sculpturen die zich laten lezen als een droom en die vaak in één kleurstelling zijn opgebouwd. Door haar specifieke keuzes schept ze orde in de wanorde. De assemblages van Radloff worden gecombineerd met het werk van Arjen Baars, die op minuscule schilderijtjes klein en groot leed verbeeldt.

Assemblages van Nancy Radloff en schilderijen van Arjen Baars. 6 okt t/m 4 nov in Galerie Metis, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Rob Johannesma In zijn nieuwste werk toont videokunstenaar Rob Johannesma beelden die onder het glas van een miscros-coop vandaan lijken te komen. Duizenden krioelende beestjes trekken voorbij. De titel van de video, Starlings, verraadt dat het om een zwerm spreeuwen gaat. Anders dan in zijn eerdere werken, waarvoor Johannesma traag met zijn camera over diaprojecties van landschappen gleed, is voor Starlings gebruikgemaakt van echte video-opnames. Toch heeft het eindresultaat een hoog abstract gehalte.

Video van Rob Johannesma. T/m 13 okt in Galerie Paul Andriesse, Withoedenveem 8, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Concept Now Gelijktijdig met de tentoonstelling China Now in het Cobra Museum toont Canvas International Art een selectie van Chinese kunst uit de Sinopia East Asia Fine Arts Collection. Deze verzameling is toegespitst op de conceptuele kunststroming die in de jaren negentig in China ontstond. Kunstenaars begonnen in die tijd te experimenteren met voor hen nieuwe technieken als video en installaties. Sommigen van hen, onder wie Ai Weiwei, Zheng Guogu, Cao Fei en Lin Yilin zijn inmiddels internationaal doorgebroken en toonden hun werk deze zomer op de Biennale van Venetië en de Documenta in Kassel.

Conceptuele Chinese kunst. T/m 27 okt in Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen. Do t/m za 14-18u.

Johannes Schwartz De laatste tentoonstelling in de oude galerieruimte van Willem van Zoetendaal – in januari vertrekt hij naar de Oudeschans – is die van de Duitse fotograaf Johannes Schwartz. Zijn serie Winkel bestaat uit een reeks interieurs die zo zijn gecomponeerd dat ze net abstracte composities lijken. Met grofvuil en gevonden objecten bouwde hij stillevens die strak en formeel ogen, maar die ook gevoelens van nostalgie oproepen.

Foto’s van Johannes Schwartz t/m 11 nov in galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Dierlijk getroffen Wat zegt het dier over de condition humaine? Dat is de vraag die centraal staat op de tentoonstelling Dierlijk getroffen in de galerie van het LUMC, waar werk te zien is van onder meer Merijn Bolink, Charlotte Dumas en Barbara Polderman. Het dier heeft in de beeldende kunst altijd een grote rol gespeeld: als mythologisch wezen, als gekoesterd huisdier op interieurschilderijen, of als jachttrofee in stillevens. Maar ook in de hedendaagse kunst dient het dier ter inspiratie. Zo fotografeerde Charlotte Dumas wolven van dichtbij en veranderde Merijn Bolink twee oude fauteuils in een kameleon.

Dierlijk getroffen. T/m 2 dec in Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden. Dagelijks 8-20u.

En verder Tekeningen van Daniela Wolfer t/m 6 okt in Galerie Upstream, Kromme Waal 11, Amsterdam; foto’s van Roger Hutchings t/m 6 okt in WM Gallery, Elandsgracht 35, Amsterdam; schilderijen van Vygantas Paukste t/m 13 okt in Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; schilderijen van Aad Berlijn t/m 24 okt in Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, Amsterdam; objecten en computerprints van Freerk Wieringa t/m 3 nov in Galerie Bart, Bloemgracht 2, Amsterdam; houtsnedes van Hidde Jansen t/m 1 nov in Galerie Inkt, Choorstraat 29, Delft; tekeningen van Simon Benson t/m 4 nov in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam; products and projects van Chris Kabel in Vivid Gallery, William Boothlaan 17a, Rotterdam.