Frankrijk

Vormgeving Design contre design is een inspirerende tentoonstelling, elegant en vol humor en verrassingen. Maar ook frustrerend. Want de expositie in het Grand Palais ‘vertelt’ geen enkele chronologische geschiedenis van het huiselijke voorwerp en meubel van deze laatste twee eeuwen. „De geschiedenis van de design is zo gecompliceerd dat men er de weg kwijtraakt”, rechtvaardigt Jean-Louis Gaillemin, de curator van de manifestatie, zich. „Ik vond het beter om kleine contemporaine en thematische trajecten te scheppen waarin verrassingen en dialogen tussen de voorwerpen ontstaan”. Zijn demonstratie is mooi voor de specialisten, maar laat veel minder deskundigen onbevredigd door gebrek aan gegevens. Van Josef Hoffmann via Frank O. Gehry, Hector Guimard, François-Xavier Lalanne, Sol Le Witt t/m Gaetano Pesce en de broeders Campana.

T/m 7 jan in het Grand Palais, square Jean-Perrin, Parijs, www.mn.fr

Pop opera Monkey, Journey to the West is een ‘rock’n’roll flying circus’ van 81 minuten, vertolkt in het Mandarijn (met ondertitels) door 40 acrobaten/zangers van de opera van Peking. Een verrassend combinatie, ergens tussen het Chinese circus, vechtsporten en opera in.

De schepping van deze exotische mengelmoes is te danken aan de Chinese regisseur Chen Shi-Zheng en twee leden van het collectief electro Gorillaz: Damon Albarn (muziek) en Jamie Hewlett kostuums, decors en video 3D). De avonturen van een arrogante apenkoning op zoek naar de wijsheid en de onsterfelijkheid van Boedha. In feite de bewerking van een grote klassieker van de 16de eeuwse Chinese litteratuur. Verbluffend.

T/m 13 okt in het Théâtre du Châtelet, Parijs, www.chatelet-theatre.com

En verder Arcimboldo t/m 13 jan Musée du Luxembourg te Parijs, www.museeduluxembourg.fr .