Fortis mag ABN Amro overnemen van Kroes

De Europese Commissie heeft Fortis onder voorwaarden toestemming gegeven om het grootste deel van de Nederlandse activiteiten van ABN Amro over te nemen. Dit heeft eurocommissaris Kroes (Mededinging) gisteren bekendgemaakt in Brussel.

De Commissie stelt als voorwaarde dat Fortis bepaalde zakelijke bankactiviteiten zal afstoten die deel uitmaken van de Nederlandse tak van ABN Amro. Dit zijn de Hollandsche Bank Unie (HBU), twee afdelingen voor zakelijke klanten, 13 advieskantoren en de factureringsactiviteiten van ABN Amro, IFN Finance. Deze activiteiten moeten verkocht worden aan een grote internationale bank zodat zakelijke klanten voldoende keuze tussen banken houden. Fortis heeft hiermee inmiddels ingestemd.

Als hieraan voldaan wordt ziet de Commissie geen ernstige belemmering van de concurrentie ontstaan. De laatste horde voor de overname van ABN Amro door een consortium van drie banken, Fortis, Banco Santander en Bank of Scotland, lijkt hiermee te zijn genomen. Als de aandeelhouders van ABN Amro hun aandelen verkopen aan het bankentrio, zal de Nederlandse bank in stukken gesplitst worden. Fortis krijgt dan het grootste deel van de Nederlandse activiteiten.

Eerder gaf Kroes al toestemming voor de overname van delen van ABN Amro door Santander en Royal Bank of Scotland. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) gaf onlangs een verklaring van geen bezwaar af voor het overnamebod van het trio. Ook hij stelde voorwaarden, maar die hebben betrekking op de stabiliteit van het financiële stelsel en op de financiering van het overnamebod.

Santander maakte gisteren bekend voor 7 miljard euro aan obligaties te hebben uitgegeven voor de financiering van de overname van ABN Amro. De bank plaatste de stukken bij particuliere beleggers.

Breaking views: pagina 20