Farinata

voor 4 personen als hoofdgerecht:250 g prei (alleen het wit), schoongemaakt Toscaanse olijfolie extra vergine 250 g savooiekool, in smalle reepjes 2 trostomaten, vel verwijderd 2,4 liter (of iets meer) zelfgetrokken groente- of kippenbouillon zout en zwarte peperkorrels 300 g gekookte witte boontjes (cannellini), afgespoeld 110 g fijn maïsmeel (natuurvoedingswinkels) veel versgeraspte parmigiano reggiano

Deze eenvoudige, voedzame soep is een dierbare jeugdherinnering van een Florentijnse die jaren geleden in Nederland is beland. Voor het recept van de farinata moest ze wel eerst haar moeder bellen want zelf had ze deze met maïsmeel gebonden groentesoep wonderlijk genoeg nog nooit gemaakt. In Florence kan er ’s winters zo’n gure wind door de stad blazen dat een mens tot op het bot versteend raakt. Dan is een diep bord met farinata ’s avonds precies waar een Italiaanse ziel naar verlangt. Over winterkou kunnen wij meepraten in dit land en van dikke soep houden we ook.

Bereiding: Halveer de prei over de lengte en snijd de stukken in smalle reepjes. Smoor de prei in een hapjespan onder regelmatig omscheppen in 3 eetlepels olie gedurende 10 minuten op vrij laag vuur tot de groente zacht begint te worden. Snijd intussen de savooiekool in smalle, korte reepjes en de tomaten in kleine stukjes. Breng 1 liter van de bouillon aan de kook en breng hem zonodig iets op smaak met zout. Voeg prei, savooiekool en tomaat toe en kook alles 20 minuten zachtjes in gesloten pan.

Voeg de laatste 5 minuten de witte boontjes toe. Strooi dan al roerend het maïsmeel in de soep en blijf roeren tot de soep weer kookt. Laat alles, onder regelmatig roeren, 10-15 minuten zachtjes doorkoken tot het maïsmeel gaar is en zich heeft volgezogen met bouillon. De farinata wordt uiteindelijk een stevig gebonden soep die nog wel voldoende soepel moet zijn om met een lepel te worden gegeten. Wie niet van dikke soep houdt, voegt naar wens nog wat bouillon toe. Breng de farinata op smaak met zout en peper. Serveer de soep in voorverwarmde diepe borden, strooi er flink wat parmigiano over en besprenkel royaal met olijfolie. Huiselijk eten dat de gure avond buiten de deur houdt.

Florine Boucher

Morgen: Shiitake-omelet

    • Florine Boucher