Europees beleggen op basis van lichaamstaal

Delta Lloyd komt met een Europese variant op het Deelnemingenfonds. „Het enige verschil is dat je langer onderweg bent naar het hoofdkantoor.”

Het Europees jachtseizoen is geopend.

Delta Lloyd Asset Management presenteerde eerder deze week een Europese variant op het Delta Deelnemingen Fonds. Op 1 november dit jaar krijgt het fonds zijn eerste notering met een geschat startkapitaal van 100 miljoen euro. Dat moet daarna verder worden uitgebouwd tot ongeveer 500 miljoen euro.

Delta Lloyd heeft een betrekkelijk unieke manier van beleggen. Het deelnemingenfonds neemt in elk bedrijf waarin het participeert een belang van minimaal 5 procent. Met zo’n belang is het mogelijk om echt mee te praten over de koers van het bedrijf.

In Nederland bleek die strategie de afgelopen zeven jaar succesvol. Het Deelnemingenfonds belegt vooral in small- en midkapfondsen, zoals Smit Internationale, Twentsche Kabel en Beter Bed.

Het gemiddeld rendement van het Delta Deelnemingenfonds bedroeg de afgelopen jaren 32 procent per jaar.

Net als bij de Nederlandse variant zoekt Delta Lloyd voor het Europese Fonds vooral naar ondergewaardeerde aandelen, waarvan de werkelijke waarde volgens de fondsbeheerder hoger is dan de actuele beurskoers. Die koers kan nog omhoog, is de gedachte.

Dankzij het 5-procentsbelang dat Delta Lloyd heeft genomen in zo’n bedrijf, kan het het management benaderen en zonodig aandringen op maatregelen. De redenering is dat beleggers daar positief op zullen reageren, waardoor de beurskoers gaat stijgen. Er is inmiddels een shortlist van 12 Europese bedrijven, maar Delta Lloyd wil niet zeggen welke dat zijn totdat het belang van 5 procent is opgebouwd.

Heeft Delta Lloyd wel de kennis om de juiste ondergewaardeerde bedrijven eruit te pikken? Jack Jonk van Delta Lloyd Asset Management: „Je moet je huiswerk goed doen van tevoren. De Nederlandse markt kennen we uit ons hoofd, de Europese bedrijven zullen we goed gaan screenen. Verder is het enige verschil dat je iets langer onderweg bent naar het hoofdkantoor.”

De een-op-eencontacten tussen Delta Lloyd en de bedrijven waarin geïnvesteerd wordt zijn volgens Jonk nodig om een goede indruk te krijgen van het management. „Soms is een bedrijf op papier heel gefocust. Maar als het management op lange termijn wil verbreden, wordt het een ander verhaal.”

Ook krijgt Delta Lloyd een indruk van hoe een bedrijf gehuisvest is. „Zitten ze in een achterlijk luxe kantoor of zijn ze down to earth? Dat zegt niet alles, maar het speelt wel mee.” Jonks collega Alex Otto zei eerder in het Financieele Dagblad: „Hoe ziet zo’n bestuursvoorzitter eruit, hoe zit zo’n man in zijn vel, wat voor hand krijg je? Lichaamstaal is ontzettend belangrijk.”

Het verwachte rendement van het Europese Deelnemingen Fonds is 10 procent. Een conservatieve schatting, gezien de resultaten van de Nederlandse tak. Jonk: „We kunnen natuurlijk niet beloven dat we ook Europees 32 procent gaan halen, maar we gaan er wel voor.” Volgens Jonk is het risico van het deelnemingenfonds niet groter dan dat van beleggen in aandelen, terwijl het fonds de AEX-index ruimschoots versloeg. Jonk: „We zaten gewoon goed.”

Gesprekken tussen aandeelhouders en besturen hebben de aandacht van toezichthouder AFM. Belangen van 5 procent of meer moeten gemeld worden, maar „verder staat het aandeelhouders vrij met bedrijven te spreken, als er maar geen informatie wordt uitgewisseld die verder niet openbaar is”, aldus een AFM-woordvoerder.

Delta Lloyd is zich daarvan bewust. „Bedrijven weten gelukkig steeds beter wat ze wel en niet mogen zeggen tegen hun beleggers.”