EU scherpt sancties tegen Birma aan

De Europese Unie scherpt de politieke en economische sancties tegen Birma aan. Dat heeft EU-voorzitter Portugal gisteren bekendgemaakt.

De sancties bestaan uit een uitbreiding van het verbod op het uitgeven van visa aan leden van de militaire junta en extra importbeperkingen op Birmese producten, waaronder metaal, hout en edelstenen. Een verbod voor Europese olie- en gasbedrijven om zaken te doen in Birma, behoort niet tot de maatregelen. De sancties zullen binnen twee weken officieel worden aangenomen door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

EU-vertegenwoordigers stellen verder dat vanuit de Verenigde Naties nieuwe pogingen moeten worden gedaan om het overleg tussen het bewind en de oppositie op gang te brengen. China en India, die substantiële economische belangen hebben in Birma en vooralsnog terughoudend zijn met kritiek, worden opgeroepen de junta te overreden om democratische hervormingen door te voeren.

VN-chef Ban Ki-moon gaf gisteren aan dat hij bij de Veiligheidsraad zal aandringen op hernieuwd overleg over actie tegen het Birmese regime. Het bezoek van VN-gezant Ibrahim Gambari aan Birma kan volgens Ban geen succes worden genoemd, hoewel hij „opgelucht” is dat Gambari met de leiders van de junta en oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft kunnen spreken. Gambari brengt vandaag of morgen volledig verslag uit van zijn bevindingen.

In Rangoon zijn gisteren een lokale medewerkster van het VN-ontwikkelingsprogramma en twee van haar familieleden en haar chauffeur opgepakt. Een groot aantal kloosters in de commerciële hoofdstad zou inmiddels verlaten zijn. Onduidelijk is of monniken op de vlucht zijn geslagen en of gearresteerd.

Op de straten van Rangoon was vandaag nog steeds een groot aantal militairen aanwezig. Het huis van Aung San Suu Kyi wordt bewaakt door circa 200 agenten van de oproerpolitie en door twee patrouilleboten, in de rivier die langs haar villa loopt. (AP, Reuters)