EU: Fortis mag ABN overnemen

De Europese Commissie heeft Fortis onder voorwaarden toestemming gegeven om het grootste deel van de Nederlandse activiteiten van ABN Amro over te nemen. Dit heeft eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) gistermiddag bekend gemaakt in Brussel. De Commissie stelt als voorwaarde dat Fortis bepaalde zakelijke bankactiviteiten die deel uitmaken van de Nederlandse tak van ABN Amro, zal afstoten. Dit om zakelijke klanten voldoende keuze tussen banken te laten. Fortis heeft hiermee ingestemd. De laatste horde voor de overname van ABN Amro door een consortium van drie banken, Fortis, Banco Santander en Bank of Scotland lijkt hiermee te zijn genomen. Als de aandeelhouders van ABN Amro instemmen met het overnamebod van het bankentrio, zal de Nederlandse bank in stukken gesplitst worden. Fortis krijgt dan het grootste deel van de Nederlandse activiteiten. (NRC)