EBay wil Skype nog even niet kwijt

EBay geeft toe dat het beter had moeten nadenken voordat het de ‘koop’-knop indrukte om Skype over te nemen. In een opmerkelijk ironische opwelling van overmoed telde het veilinghuis in totaal 3,1 miljard dollar (2,2 miljard euro) neer voor het internettelefoniebedrijf. Nu, twee jaar later, heeft eBay plannen bekendgemaakt om 1,4 miljard dollar van de aankoopsom af te schrijven.

De nieuwe waardering ziet er veel redelijker uit. Skype groeit nog steeds bijzonder snel. Het aantal gebruikers en de omzet van de dienst verdubbelen jaarlijks. En de divisie is winstgevend, al wil eBay de winstmarge niet onthullen. Ervan uitgaand dat Skype dit jaar een omzet boekt van zo’n 400 miljoen dollar, waardeert eBay de divisie nu op ongeveer 4,25 maal die omzet – een hoog, maar niet overdreven hoog meervoud voor een snelgroeiend technologiebedrijf.

EBay’s dilemma is echter of het de divisie te koop moet aanbieden. Dat hoeft niet, maar Skype sluit niet goed aan op eBay’s overige activiteiten. Als een ander bedrijf meer synergie uit een combinatie met eBay kan persen, is het misschien bereid een premie te betalen.

EBay hoopte dat Skype het voor kopers en verkopers makkelijker zou maken informatie uit te wisselen over dure, ingewikkelde producten die werden aangeboden. En het hoopte ook dat Skype-cliënten eBay en zijn betaaldienst Paypal zouden gaan gebruiken. Of, zoals eBay-topvrouw Meg Whitman het verwoordde: „Eén plus één zou vijf moeten zijn.” Maar in werkelijkheid is de uitkomst eerder iets minder dan drie.

Een andere koper, bijvoorbeeld een sociaal netwerk als Facebook of MySpace, zou meer synergievoordelen kunnen bereiken. Deze netwerken verbinden op snelle en doeltreffende wijze gelijkgestemde individuen met elkaar. Skype zou daar goed bij passen.

Helaas zal eBay zijn voormalige pronkstuk waarschijnlijk nog iets langer op de plank houden, als gevolg van ‘transport- en verwerkingskosten’. Het bedrijf heeft namelijk zojuist een vergoedingenpakket afgesproken met de oprichters en vroegere aandeelhouders van Skype, en beloofd hun 195 miljoen dollar te zullen betalen als Skype vóór april 2008 wordt verkocht.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld