Duitsland

Lee en de anderenDe kunstenares Nikki S. Lee werd 37 jaar geleden in Korea geboren – en zodra je dat weet kun je haar gerust weer vergeten. Lee’s kunst bestaat er namelijk uit het tonen hoe je een ander kunt worden. Wekenlang observeerde Lee vrouwen. Ze maakte zich hun mimiek, maniertjes en dieettrucs eigen, bracht uren op park- en zonnebanken door. Langzaam drong ze tot de milieus van die vrouwen door, transformeerde zichzelf tot een latina, een hippiemeisjes of een joodse bruid. In elk van die identiteiten en temidden van haar peer groups liet Lee zich dan fotograferen. Zo ontstonden haar series Projects & Parts. In Bremen is een tentoonstelling aan haar werk gewijd, de eerste in Europa.

T/m 2 dec Gesellschaft für Aktuelle Kunst Teerhof 21 Di-zo 11-18u. Inl 00 49-421500897 & www.gak-bremen.de.

Turner en de abstractie Het schilderij heet Stormachtige zee met dolfijnen maar dat kun je nauwelijks zien. William Turner legde zijn indruk van het natuurgeweld in grote vlekken vast. Vlekken waardoor de contouren vervagen en er alleen maar kleurnuances overblijven. Het doek uit 1835 is onderdee van een tentoonstelling in Frankfurt. Turner Hugo Moreau – Entdeckung der Abstraktion concentreert zich op kunstenaars die voordat de abstractie tot avant garde werd verheven, schilderijen zonder herkenbaar onderwerp maakten. De prominentste voorbeelden komen niet alleen uit het werk van Turner, maar ook uit dat van de dichter en tekenaar Victor Hugo en de Franse symbolist Gustave Moreau. Bij hen valt vooral de fascinatie voor schijnbaar door toeval ontstane kunst op.

Van 6 okt t/ 6 jan in de Schirn Kunsthalle, Römerberg, Frankfurt/M. Di vr-zo 10-19u, wo & do 10-22u. Inl 0049-69 299882-0 & www.schirn-kunsthalle.de.

En Verder Design Festival 5 t/m 10 okt in Hamburg: www.designfestival.de