Diervrije kastanjesoep

Het hele jaar door vlees eten en dan op Dierendag opeens niet, dat is net zoiets als alleen met Kerst naar de kerk gaan. Of je vindt het schijnheilig. Of je bent van mening dat elke vegamaaltijd (respectievelijk zoekende ziel) er één is.

Ik voel meer voor die laatste benadering, en dus krijg je vandaag een volkomen diervrij recept van me: kastanjesoep met gember en sinaasappel. Wie geen tijd of zin heeft om kastanjes te poffen en te pellen, gebruikt kastanjes uit blik of pot. In dat geval heb je 350 gram nodig, en hoeft de soep slechts 20 minuten te koken.

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen:

1 prei

2 stengels bleekselderij

700 g verse tamme kastanjes

2 eetlepels olijfolie

3 cm verse gemberwortel

1 (onbespoten) sinaasappel

71/2 dl hete groentebouillon

een scheutje extra vergine olijfolie

een handje selderijblad

extra: staafmixer

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kerf met een stevig scherp mesje een kruisje in de bolle kant van de kastanjes. Spreid ze uit op een bakblik, of nog liever op een ovenrooster.

Laat ze ongeveer 10 tot 15 minuten poffen in de oven. Haal – met een ovenhandschoen, want ze zijn heet – een kastanje uit de oven en probeer of je hem kunt pellen, beginnend bij de plek waar je hem hebt ingekruist.

Als dat niet goed lukt, geef de kastanjes dan nog een paar minuten in de oven en probeer het opnieuw. Bewaar de kastanjes terwijl je ze een voor een aan het pellen bent onder een deksel of doek, zodat ze warm blijven (het pellen wordt lastiger naarmate ze verder afkoelen).

Hak de gepelde kastanjes grof. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Trek de stugge draden van de stengels bleekselderij en snijd in boogjes. Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg de prei, bleekselderij en een snuf zout toe en laat de groente een minuut of 10 zachtjes smoren.

Boen intussen de sinaasappel schoon onder koud stromend water en rasp er met een fijne rasp de oranje schil af. Halveer de sinaasappel en pers hem uit. Schil het stukje gemberwortel en rasp het fijn. Pluk de blaadjes van de selderij en hak ze grof. Voeg de kastanjes, geraspte gember en sinaasappelschil en de bouillon toe aan de gesmoorde groenten en breng alles aan de kook.

Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat een half uur zachtjes koken. Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer tot een niet te gladde soep en roer er het sinaasappelsap door. Proef en maak op smaak met zout en peper.

Serveer de soep in kommen, schenk er een dun straaltje extra vergine olijfolie over en bestrooi met selderij. Lekker met grof, donker brood.

Vind jij dat Dierendag een nationale vegetarische dag zou moeten worden? Stem hierover op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil