De Fabeltjeskrant

Net als vele andere oude kinderseries is nu ook De Fabeltjeskrant een musical geworden. De musical tintelt van de theatervondsten. Op basis van de legendarische Fabeltjeskrant-dieren uit de achtereenvolgende tv-series (1968-1974 en 1985-1989) schreef Jon van Eerd een verhaaltje dat niet veel om het lijf heeft, maar precies is toegesneden op de mogelijkheden die een podium biedt. Door de komst van een verdwaalde theater- en tv-producer die zijn stress wil inruilen voor de rust van het dierenbos (voor het eerst een mens!) organiseren de dieren een eigen songfestival. Voorts wemelt het in het script van de knipooggrapjes voor het publiek dat de serie nog van vroeger kent.

Acht acteurs bespelen de vijftien feilloos vormgegeven poppen. Ze hebben een hand in de kop en brengen met hun andere hand een arm in beweging. De rest van de poppenlijven reikt tot de grond. De acteurs spelen met de poppen méé, zodat elke rol in feite door een acteur én een pop wordt gespeeld.

In een eveneens hoogst herkenbaar decor in kleuterboekjeskleuren zet regisseur Paul van Ewijk een enscenering in gang, die volop van het dubbelspel profiteert. Maar hij heeft geen gebruik gemaakt van de trucs die de geavanceerde theatertechniek tegenwoordig te bieden heeft. Integendeel, hier heerst de aloude charme van de illusie.

Aan de oude hits, op de kwieke deuntjes van Ruud Bos, zijn nieuwe nummers toegevoegd. Maar de grootste hit blijft toch Willem met de waterpomptang. Dat zingen we allemaal, oud en jong, graag mee.

Tournee t/m 30 maart. Inl. www.fabeltjeskrantdemusical.nl.