Bush vetoot zorgplan VS

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren zijn veto uitgesproken tegen de uitbreiding van een overheidsprogramma dat kinderen in de laagste inkomens een ziektekostenverzekering zou garanderen. „Overheidsbeleid zou er op gericht moeten zijn om mensen te helpen een particuliere verzekering te vinden, niet om ze federale dekking te geven”, aldus Bush.

Onder het wetsvoorstel zou er in de komende vijf jaar 35 miljard dollar extra worden uitgetrokken voor het verzekeringsplan, dat in de VS bekendstaat als S-CHIP. Momenteel kost S-CHIP jaarlijks 5 miljard dollar, waarvoor 6,6 miljoen kinderen verzekerd zijn. De uitbreiding zou dit aantal verhogen tot 10 miljoen. In de VS zijn 9 miljoen kinderen onverzekerd. Om de nu geblokkeerde uitbreiding te financieren zou de tabaksaccijns omhoog zijn gegaan.

In de Senaat werd het wetsvoorstel vorige maand met 67 tegen 29 aangenomen: voldoende om het veto van Bush te omzeilen. In het Huis van Afgevaardigden kreeg het voorstel echter geen tweederde meerderheid (265-159). Democraten willen het plan daarom opnieuw in stemming brengen, in de hoop dat ze 25 extra Republikeinen kunnen overhalen nu wel voor te stemmen.

Democraten noemden het veto gisteren „wreed” en „harteloos”. En een peiling van The Washington Post en ABC News wees uit dat zeven van de tien ondervraagden het plan steunen.

Het was de vierde keer dat Bush een veto uitsprak. Hij gebruikte het instrument tweemaal om stamcelonderzoek te blokkeren en een keer in een dispuut met het Congres rond de financiering van de Irakoorlog. (Reuters)