Brussel: verplicht EU-les op school

Als het aan Europees Commissaris Margot Wallström, (Communicatie) ligt, krijgen alle kinderen in de EU op school les in de rechten en plichten van de Europese burger. Wallström presenteerde gisteren een nieuwe Europese communicatiestrategie. Daarin zegt ze te willen onderzoeken hoe scholen kinderen kunnen helpen om „verantwoordelijke burgers te worden, overeenkomstig fundamentele Europese waarden”.

‘Laten we ophouden zondebokken te zoeken’ heet het plan van Wallström. Ze wil dat iedereen helpt om Europa beter te ‘communiceren’: de Europese instellingen zelf, de lidstaten, de media, en dus ook scholen. Nu is onderwijs bij uitstek een bevoegdheid van lidstaten, niet van de Europese Unie. Wallström wil dat niet veranderen, zegt ze.

Verder zet Wallström in haar plan in op televisie om burgers beter te betrekken bij Europa. Ze wil dat de EU meer gratis tv-beelden beschikbaar zal stellen van bijeenkomsten van ministers, parlementariërs en commissarissen. Dat gebeurt nu al, via de internetzender Europe by Satellite. Maar die heeft te weinig capaciteit, vindt Wallström.

De Zweedse commissaris wil verder ‘meerjarige contracten’ afsluiten om gewone omroepen te subsidiëren die programma’s willen maken over de EU. Die plannen gaat Wallström volgend jaar verder uitwerken, belooft ze. Wel meldt ze nu vast dat ze afspraken zal maken met omroepen om hun onafhankelijkheid te waarborgen.