Brand op markt in Mogadishu

Een uitslaande brand heeft dinsdag grote schade aangericht op de centrale Bakara-markt in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Bij plunderingen die gisteren op de brand volgden, werd tenminste een marktkoopman door dieven doodgeschoten.

De schade loopt volgens de marktlui in de miljoenen dollars. Ongeveer 200 handelaren zagen hun stalletjes in vlammen opgaan. Zij klaagden dat er geen brandweer of blusmateriaal aanwezig was, waardoor de brand urenlang kon doorwoeden. „De autoriteiten keken passief toe terwijl wij het vuur probeerden te doven en plunderaars ons aanvielen”, stelde de voorzitter van de marktkoopluivereniging, Ali Dheere.

De Bakara-markt is de belangrijkste van Mogadishu en er worden naast levensmiddelen ook veel wapens verhandeld. Voor veel gedupeerde handelaren is de markt hun enige bron van inkomsten. „Mijn winkel ligt in de as, er is niets van over. Gewoonlijk geef ik aan andere mensen, maar ik ben bang dat ik nu zelf een bietser zal worden”, aldus een handelaar.

Volgens een ooggetuige ontstond het vuur dinsdag doordat bij een vuurgevecht ontvlambare materialen in brand vlogen.

De Somalische interim-regering beschuldigt moslimextremistische rebellen, die ze vorig jaar met hulp van een Ethiopische invasiemacht van de macht verdreef, er vaak van zich schuil te houden op de markt en van daar uit aanvallen uit te voeren. Op en rond de markt raken troepen van de regering en het Ethiopische leger dan ook regelmatig slaags met opstandelingen.

De handelaren op hun beurt beschuldigen politieagenten en soldaten er vaak van dat zij plunderend over de markt trekken. (AP, AFP)