Bos: alleen cao-stijging topsalaris

Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) wil een aantal maatregelen nemen om topsalarissen aan te pakken. Zo mogen salarissen van topbestuurders bij bedrijven waarin de staat deelneemt, niet sneller stijgen dan de cao-salarissen van gewone werknemers.

Dat zegde Bos gisteren toe bij de Algemene Financiële Beschouwingen over de begroting van het kabinet in de Tweede Kamer. De overheid is aandeelhouder in 33 ondernemingen, waaronder NS, Schiphol, de Nederlandse Gasunie en vervoersbedrijf Connexxion.

„Het salaris van de directie mag nooit sneller stijgen dan dat van de gewone werknemer in de postkamer”, zei de minister. Hij zei „buitengewoon verheugd” te zijn dat een brede meerderheid in de Kamer de topinkomens wil beteugelen. Afgelopen jaar was in de Kamer veel kritiek op de excessieve salarisstijgingen voor topbestuurders als Ludo van Halderen van Nuon (842.000 euro) en Michiel Boersma van Essent (873.000 euro).

Bos wees erop dat aan salarissen in de publieke en semi-publieke sector grenzen gesteld gaan worden. Zo is de Balkenende-norm als richtlijn gesteld.

De minister zei zich ook over andere maatregelen te beraden, zoals het stellen van een maximum aan de hoogte van gouden handdrukken en buitengewoon hoge bonussen voor topbestuurders bij overname. Vooralsnog wil hij de bevindingen afwachten van de commissie-Frijns, oud-topman van het pensioenfonds ABP. De commissie onderzoekt ook of de Code Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur moet worden aangescherpt.