Birmese leger verricht opnieuw arrestaties, VN-raad levert kritiek

GENèVE/Rangoon. Het Birmese leger heeft gisteren in Rangoon opnieuw arrestaties verricht. Ook een medewerkster van de Verenigde Naties uit Birma is met drie familieleden gearresteerd. Militaire voertuigen reden door de straten van de voormalige hoofdstad met luidsprekers: ”We hebben foto`s. We gaan arrestaties verrichten.” Met zeker acht vrachtwagens zijn vervolgens gevangenen uit Rangoon afgevoerd, meldde persbureau Reuters. Volgens oppositiegroepen zijn zesduizend mensen opgepakt. Veel monniken proberen Rangoon te ontvluchten. De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag, op verzoek van de Europese Unie, de regering van Birma bekritiseerd voor ”de voortgaande gewelddadige repressie van vreedzame demonstraties”. Het is de eerste keer dat de raad een ander land dan Israël fors op de vingers tikt. De raad roept de regering van Birma unaniem op om ”af te zien van verder geweld tegen vreedzame demonstranten” en ”onmiddellijk alle arrestanten en mensen die worden vastgehouden” vrij te laten. China, dat eerder in de VN-Veiligheidsraad een veroordeling van Birma had tegengehouden en dat ook in de mensenrechtenraad assertiever wordt, toonde zich opmerkelijk soepel.