Belgie

Europalia Europa De expositie- en evenementenserie Europalia richt zich voor het eerst sinds 1969 niet op één land, maar op alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Parel in de kroon is Het meesterlijke atelier in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De expositie belicht de diverse facetten en vormen van de Europese artistieke wisselwerking. Dankzij een netwerk van handelsroutes was Europa van de 5de tot de 18de eeuw als het ware één groot kunstenaarsatelier waarin schilders, beeldhouwers, edelsmeden, vorstelijke en andere opdrachtgevers rondreisden en elkaar beïnvloedden. De tentoonstelling laat met ruim 250 kunstobjecten uit honderd Europese musea zien hoe deze uitwisseling van kunst en ideeën tot stand kwam en heel Europa heeft beïnvloed. Het meesterlijke atelier.

Europese kunstroutes (5de-18de eeuw), Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, 5 okt. t/m 20 jan dag 10-18u, do 10-21u. Inl 0032 25078594 en www.europalia.be

Des Fantômes et des Anges Met de tentoonstelling Des Fantômes et des Anges viert het Waalse museum voor hedendaagse kunst op de oude mijnterreinen in Grand-Hornu bij Bergen zijn 5-jarig bestaan. Uitgangspunt is de collectie van het Musée d’Art Moderne in Rijsel met ruim 200 moderne, hedendaagse en ‘art brut’ kunstwerken. Directeur van het Mac’s Laurent Busine combineert en confronteert dat het een lust is, met werk van o.a. John Baldessari, Georges Braque, Aloïse Corbaz, Fernand Léger, Allan Mc Collum, Joan Miró, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Nicolas de Staël, Kees van Dongen en Adolf Wölfli.

Musée des Arts Contemporains (MAC’s), rue Sainte-Louise 82, Hornu, 6 okt t/m 6 jan di t/m zo 10-18u. Inl 0032 65652121 en www.mac-s.be

En verder Stephan Vanfleteren - Belgicum, t/m 6 jan FotoMuseum, Antwerpen 0032 324 29300.