Antibioticum helpt patiënt met beroerte

Patiënten met een beroerte die binnen een etmaal het antibioticum minocycline krijgen, lijken er drie maanden later beter aan toe te zijn dan mensen die het anti-infectiemiddel niet krijgen.

Neuroloog Yair Lampl en zijn collega’s van de universiteit van Tel Aviv in Israël publiceerden dit op het eerste gezicht vreemde effect van een bacteriedodend middel in het tijdschrift Neurology van 2 oktober.

Beroertes ontstaan door een bloeding of afsluiting van een hersenbloedvat. Een afsluiting (herseninfarct) komt het meest voor, bij 80 procent van de beroertes in Nederland. Een stolseloplossend medicijn kan het stolsel weg krijgen, maar de patiënt moet het middel binnen 3 tot 6 uur toegediend krijgen. Een beroerte kondigt zich meestal aan door spraak- of gezichtsuitval, of een verlamming van gezicht of ledematen aan één kant.

In het Israëlische onderzoek konden patiënten die pas ná 6 uur bij de dokter kwamen meedoen met het onderzoek.

De helft kreeg het antibioticum, de andere helft een neppil (placebo). Na een week, een maand en na drie maanden werd bij de patiënten getest hoe goed zij konden zien, spreken en de ledematen en het gezicht konden bewegen.

Al vanaf een week na de beroerte waren er verschillen te zien. Na drie maanden scoorde de groep die het antibioticum kreeg 1,6 op een ‘beroerteschaal’, terwijl de mensen die het placebo kregen 6,5 scoorden. Die schaal geeft een uitslag 0 bij gezonde mensen en een maximscore van 31 aan patiënten die halfzijdig verlamd en de helft van hun gezichtsveld kwijt zijn en niet kunnen spreken.

Minocycline is een antibioticum dat artsen voorschrijven tegen acné en urineweginfecties. Maar uit dierproeven was al gebleken dat het ook zenuwcellen beschermt. Dat komt niet door de remming van bacteriegroei, wat de functie van antibiotica is. Het antibioticum remt echter ook celafbraak en de daarbij optredende ontstekingsreacties.

Of het antibioticum een vaste plaats krijgt in de beroertebehandeling hangt nu af van een groter onderzoek dat neuroloog Yair Lampl nog gaat doen.