Anne’s uitzicht

Anne’s uitzicht Amsterdam. „Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.” Zo schreef Anne Frank op 23 februari 1944 in haar dagboek over het enige stukje natuur dat ze vanuit het zolderraampje van het Achterhuis kon zien, de kastanjeboom in de binnentuin van de Prinsengracht 263 in Amsterdam. De 150 jaar oude boom is ernstig ziek. Een explosieve groei van tonderzwam en honingzwam heeft de kastanje dusdanig aangetast dat de gemeente een vergunning voor de kap heeft afgegeven, omdat het Achterhuis en de omliggende panden gevaar zouden lopen. Het stadsdeel Centrum is gisteren echter akkoord gegaan met het verzoek van een aantal bezwaarmakers om de kap uit te stellen. Zij krijgen drie maanden om aan te tonen dat de boom veilig behouden kan blijven. Foto AP/Peter de Jong This Nov. 15, 2006 photo shows the diseased chestnut tree, right, that comforted Anne Frank while she hid from the Nazis during World War II, which has now been granted a reprieve. The 150-year-old tree was due to be chopped down after experts determined it could not be rescued from the fungus and moths that caused more than half its trunk to rot. The tree is familiar to millions of readers of "The Diary of Anne Frank." It stands behind the "secret annex" atop the canal-side warehouse where her family hid during the Nazi occupation of the Netherlands, and its crown was just visible through the attic skylight, left, the only window that was not blacked out. (AP Photo/Peter Dejong) Associated Press

„Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.”

Zo schreef Anne Frank op 23 februari 1944 in haar dagboek over het enige stukje natuur dat ze vanuit het zolderraampje van het Achterhuis kon zien, de kastanjeboom in de binnentuin van de Prinsengracht 263 in Amsterdam.

De 150 jaar oude boom is ernstig ziek. Een explosieve groei van tonderzwam en honingzwam heeft de kastanje dusdanig aangetast dat de gemeente een vergunning voor de kap heeft afgegeven, omdat het Achterhuis en de omliggende panden gevaar zouden lopen.

Het stadsdeel Centrum is gisteren echter akkoord gegaan met het verzoek van een aantal bezwaarmakers om de kap uit te stellen. Zij krijgen drie maanden om aan te tonen dat de boom veilig behouden kan blijven.