1 Spel

Een nieuw spelconcept, met 12 schuivende hovelingen aan het hof van de Byzantijnse keizer Justinianus. Justinianus

Justinianus: Intrige aan het hof van de keizer

Phalanx, circa 35 euro

Wie dit spel op tafel legt, heeft direct de aandacht. Het is werkelijk prachtig – gebaseerd op antieke mozaïeken in Ravenna. Maar het spelconcept is nieuw, met twaalf schuivende hovelingen aan het hof van de grote zesde-eeuwse Byzantijnse keizer Justinianus. Tijdens het spel stijgen en dalen die hovelingen in rang en veranderen daarbij van waarde. Hun lot bepaalt het jouwe, maar dat lot kun je maar beperkt beïnvloeden. Een beetje, door in drie rondes je geheime lievelingen (die je per kaartje krijgt toegewezen) omhoog en die van een ander omlaag te laten schuiven. Eigenlijk best simpel, maar wij kregen niet snel een vinger erachter. We speelden een beetje in het wilde weg. Net echte politiek, zeiden we dan: je weet toch niet wat je er door kan drukken en wat niet. Een geheimzinnig Byzantijns gokspel, een hoofs balletje-balletje. De tweede keer ging al beter. De identificatie met de hovelingen ging makkelijker en ineens was er ook het besef dat het vooral op de derde ronde aankomt. Een begin van strategie was geboren. Wij gaan dit spel onder de knie krijgen, denken we. (HS)