Zwak PSV buigt diep voor ‘Super Ibra’

Inter-spits Zlatan Ibrahimovic viert een van zijn twee doelpunten tegen PSV. Foto Reuters Inter Milan's Zlatan Ibrahimovic celebrates after scoring against PSV Eindhoven during their UEFA Cup Champions league first round first leg Group G soccer match at San Siro stadium in Milan, October 2, 2007. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY) REUTERS

Inter Milaan2PSV0

Ruststand 2-0. 15. Ibrahimovic 1-0 (pen), 31. Ibrahimovic 2-0. Scheidsrechter: Vassaras (Gri). Toeschouwers: 40.000

Zlatan Ibrahimovic snoerde gisteravond zijn criticasters de mond. De Zweedse spits maakte met twee doelpunten het verschil tussen Inter Milaan en PSV. Zwaaiend en kraaiend van plezier vierde de vandaag 26 jaar geworden voetballer zijn persoonlijke succes in het voor de helft gevulde Giuseppe Meazza-stadion.

Internazionale en PSV hebben nu beide een wedstrijd gewonnen en verloren. Het Turkse Fenerbahçe – dat gisteren met 2-2 gelijkspeelde tegen CSKA Moskou – gaat met vier punten aan de leiding in groep G. Voor PSV volgt nu een dubbele ontmoeting met Fenerbahçe (23 oktober thuis en 7 november uit), waar oud-PSV’er Mateja Kezman speelt.

Wanneer gaat Ibrahimovic ook eens Champions-Leaguewedstrijden beslissen voor Inter? Zo luidde de vraag in Italiaanse kranten in de aanloop naar het groepsduel met de Nederlandse kampioen. De sportkrant La Gazzetta dello Sport schreef over ‘de twee gezichten van Zlatan’. De aanvaller scoorde de afgelopen jaren in de Serie A voor Juventus en Inter in 103 wedstrijden 45 keer. Een gemiddelde van één doelpunt in 2,3 duels. Op Europees niveau was Ibrahimovic met drie doelpunten in de laatste vier seizoenen zelden beslissend.

Ibrahimovic scoorde voor het laatst in de Champions League op 7 december 2005, voor Juventus tegen Rapid Wien. Sindsdien speelde hij twaalf duels op het hoogste Europese clubpodium zonder een doelpunt te maken. Ibrahimovic weigerde echter zich een ‘Champions-Leaguecomplex’ aan te laten praten. „Ik wil tegen PSV het tegendeel bewijzen”, zeihij op de dag van de wedstrijd strijdbaar in de krant La Stampa.

Ibrahimovic maakte zijn uitspraken tegen PSV op een verbluffende wijze waar. Na een kwartier spelen maakte hij zijn eerste internationale doelpunt in het shirt van Inter. Hij werd in het strafschopgebied vastgepakt door PSV-verdediger Jan Kromkamp. De Griekse arbiter kon weinig anders doen dan de bal op de penaltystip leggen. Ibrahimovic zelf benutte de strafschop koelbloedig. Een kwartier later was de lange aanvaller opnieuw het middelpunt van de feestvreugde in Milaan. In de 31ste minuut kopte hij de bal uit een hoge voorzet van Luis Figo met een prachtige boog over doelman Gomes. PSV kwam niet verder dan een kopkans voor Eric Addo.

De twee doelpunten van Ibrahimovic waren de hoogtepunten in de weinig verheffende wedstrijd. De rode kaarten van Cristian Chivu (twee keer geel) en David Suazo (in de slotfase direct rood voor een elleboogstoot tegen Carlos Salcido) vormden een smet op de wedstrijd voor het vreemdelingenlegioen van Inter Milaan. De thuisclub begon zonder Italianen en PSV met maar één Nederlander, Kromkamp. Vorig jaar maart stond bij Arsenal-PSV ook maar één speler uit eigen land in de basis: Phillip Cocu bij PSV. Dat was toen uitzonderlijk in de Champions League.

Ibrahimovic is bij Inter uitgegroeid tot de ster. Ondanks de concurrentie van spitsen als Hernan Crespo, Julio Cruz, Suazo en Adriano is de zoon van een Bosnische vader en een Kroatische moeder vrijwel altijd zeker van een basisplaats. Trainer Roberto Mancini noemde Ibrahimovic deze week nog „een van de beste spelers van de wereld”. En: „Van dezelfde klasse als Marco van Basten.”

Ibrahimovic slaagde er tot dusver steeds in zijn criticasters tot zwijgen te brengen. De spits, die in juli 2001 voor bijna acht miljoen euro van het Zweedse Malmö FF naar Ajax ging, kreeg in Amsterdam aanvankelijk vooral kritiek. Drie jaar later waren toenmalig trainer Ronald Koeman en de aanhang van Ajax woest toen technisch directeur Louis van Gaal hem voor 16 miljoen euro naar Juventus liet gaan. Ibrahimovic bleef twee seizoenen in Turijn en stapte vorig jaar over naar Internazionale. Koeman omhelsde zijn oud-speler gisteren voor het duel met PSV en prees hem achteraf. „Zlatan is een fantastische speler die vooral in mentaal opzicht is gegroeid. Dat was een ontwikkeling die er ook in zat. Hij haalt nu ook het optimale rendement uit zijn voetbal. Dat het dan tegen ons gebeurt, ach, dat hoort bij voetbal.”

Ibrahimovic maakt bij Inter na een moeizaam begin een stormachtige ontwikkeling door. Hij leidde de ploeg vorig seizoen met 15 doelpunten in 24 duels naar de landstitel. Nu wil hij Europa veroveren. PSV had gisteren geen antwoord op zijn acties. Zo bewees de spits dat hij nu ook in Europa het verschil kan maken. ‘La Gazzetta’ was overtuigd en noemde hem vanmorgen liefkozend Super Ibra.