Zune 2: kan Microsoft hiermee de iPod aan?

zune_2.jpgMicrosofts antwoord op de iPod, de Zune mediaspeler, is aan zijn tweede generatie toe. Nog voor het apparaat Nederland heeft mogen bereiken zijn in de VS vanaf november twee nieuwe Zunes te koop: een zwart model van 80 GB met een scherm van 3,2 inch (250 dollar) en een 8 GB flash model (199 dollar).
Van de Zune zijn inmiddels 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Dat steekt misschien wat schril af bij de cijfers van Apple’s iPod (110 miljoen tot april 2007), maar langzaam groeien is de planning van Microsofts lange termijn-project.
De Zune 2 heeft van het vorige model gelukkig niet de poepbruine kleur, maar wel de wifi-ontvangst geërfd. Wifi is van de betere functies van de Zune: je kunt bestanden uitwisselen met andere Zuners en draadloos je muziekvoorraad synchroniseren met de pc via wifi. Zodra je Zune koppelt aan een adapter of dockingstation gebeurt dat automatisch (maar dat is dan weer een stuk minder draadloos…) Behalve muziek worden ook tv-programma’s die met Windows Media Center zijn opgenomen, naar de Zune gestuurd.
De bediening is ten opzichte van de vorige generatie verbeterd; de nieuwe Zune heeft een touchpad gekregen in plaats van het navigatiewieltje (dat was wat gammel, bleek tijdens een kwartiertje zunen in januari op de CES).

Toen de Zune uitkwam was die draadloze verbinding nog enigszins uniek. Maar de concurrentie zat niet stil: er zijn nu diverse mediaspelers met wifi op de markt. En die zijn vaak uitgebreider. De Zune biedt bijvoorbeeld geen internetbrowser zoals de iPod Touch, Archos 605 Wifi of Cowon Q5 dat wel hebben. Wie een liedje wil kopen in de Zunewinkel zal dat dus via de pc moeten doen.

Opvallend: de Zune muziekwinkel heeft drie miljoen titels in voorraad. Daarvan zal een miljoen songs als mp3-tje zonder kopieerbescherming legaal verkocht worden, schrijft Microsoft in dit persbericht. En een onbeperkt muziekabonnement kost 15 dollar per maand (vergelijkbaar met surf2music).

Microsoft heeft daarnaast grote verwachtingen van een ‘sociale website’ waar mensen hun muzieksmaak kunnen uitwisselen. Maar misschien zou de Zune een stuk socialer worden als je nummers die je deelt met andere Zuners, vaker dan drie keer mag beluisteren. Die restrictie is namelijk nog steeds van kracht.

    • Marc Hijink