Wortel-dadel cake

200 g zelfrijzend bakmeel200 g suiker200 g zachte boter5 eieren6 worteltjes8 dadels2 theel. geraspte sinaasappelschilletjes1 theel. kaneelpoeder1 theel. gemberpoedersnufje zoutextra boter en bloem voor de vorm

In het boek The Oxford companion to food van Alan Davidson heb ik vergeefs gezocht naar Groenland, dat tot Denemarken behoort. Aanleiding was een bericht dat Deense wetenschappers een agrarische revolutie voorspellen. Die zou worden veroorzaakt door de klimaatverandering die tot gevolg kan hebben dat de Groenlanders niet meer op vis en geïmporteerd voedsel aangewezen zullen zijn, maar over een jaar of tien verse groenten uit eigen, vorstloze tuin kunnen eten.

Het binnenland van Groenland, dat een poolklimaat heeft, is nooit vorstvrij. Dankzij de warme Golfstroom heeft de westkust nog het mildste klimaat. Akkerbouw en veeteelt zijn op Groenland nauwelijks mogelijk. Groenland telt 56.000 inwoners en 24 koeien.

Men is begonnen op kleine schaal broccoli en aardappels te kweken. De klimaatverandering zou tot gevolg hebben dat het vismenu met uit de grond gehaalde worteltjes verrijkt kan worden. En als er op Groenland gras groeit zal het aantal koeien toenemen. Op het ogenblik kost een geïmporteerde liter verse melk 4 euro, drie keer zoveel als in Kopenhagen.

Bereiding van de cake: besmeer de binnenkant van een cakevorm met boter en bestuif met bloem. Maak het deeg voor de cake. Klop met een handmixer de boter, de suiker en het zout tot een glad mengsel. Voeg eerst een voor een de eieren toe en vervolgens beetje bij beetje het meel. Mix ten slotte het zout, de sinaasappelschilletjes en het kaneel- en gemberpoeder door het deeg.

Rasp de worteltjes. Haal de pit uit de dadels en verwijder bij voorkeur de schilletjes. Snijd de dadels in kleine stukjes. Schep wortel en dadel door het deeg.

Vul de cakevorm met het deeg en bak de cake circa 60 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. Laat de cake ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cake uit de vorm en leg hem op een rooster om af te koelen.

Anne Scheepmaker

Morgen: Farinata