‘Wolfsbergen’ favoriet bij nominaties

De film Wolfsbergen van regiseur Nanouk Leopold heeft de meeste nominaties in de wacht gesleept voor de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste filmprijzen van Nederland werden gisteravond bekend gemaakt op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Wolfsbergen werd genomineerd in zes categorieën, waaronder Beste Film, Beste Scenario en Beste Regie. De jury speekt van een ,,universeel verhaal’’ dat de kijker ,,aan zet tot nadenken.’’ Wolfsbergen is een verstilde ensemblefilm over een familie die uit het lood raakt als de grootvader aankondigt niet langer te willen leven.

De films Tussenstand van Mijke de Jong, over gescheiden oudersdie worstelen met het zelfgekozen isolement van hun zoon, en Nightwatching, een film van Peter Greenway met tableaux vivants rond de schilder Rembrandt, kregen ieder vijf nominaties. In de categorie beste speelfilm werd naast Wolfsbergen en Nightwatching ook Kruistocht in een spijkerbroek genomineerd. Duska, de openingfilm van het festival en de Nederlandse inzending voor de Oscars, is slechts twee keer genomineerd (in de categorieën beste muziek en beste vrouwelijke bijrol).

In categorie beste acteur zijn genomineerd Marcel Hensema (Wild Romance), Edo Brunner (Dennis P.) en Marcel Musters (Tussenstand). Op het Gouden Kalf voor Beste Actrice maken kans: Elsie de Brauw (Tusenstand) Nadja Hüpscher (Dennis P.) en Catherine ten Bruggencate (Wolfsbergen).

Ook zijn de nominaties van de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek bekend gemaakt: 4 Elements van Jiska Rickels, Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent van Jeroen Berkvens en Tussenstand.

Voor de Gouden Kalf-nominaties bekeek de jury 76 filmproducties die meedingen in de competitie van het Nederlands Film Festival. De jury noemt het filmaanbod ,,fraai’’, de films ,,veelzijdig’’ en de kwaliteit ,,over de hele linie hoog genoeg’’. Wel spreekt de jury haar bezorgdheid uit over het geringe aantal inzendingen voor televisiedrama. De jury doet een oproep om meer hoogstaand televisiedrama te maken ,,anders is het gedaan met het tv-drama in Nederland’’.

De jury bestaat dit jaar uit Paula van der Oest (voorzitter), André van Duren, Pieter Fleury, Ronald Giphart, Brigit Hillenius, Jannie Langbroek en Reinier Selen.

De Gouden Kalveren worden zaterdag uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film.