Vrijheid pers in Uruzgan aan banden

De leiding van de missie in Uruzgan heeft de regels waaronder media ter plaatse moeten werken aangescherpt. Aanleiding is een bericht van BNR Nieuwsradio dat gevoelige operationele informatie zou bevatten.

De journalisten die onder de hoede van Defensie in Uruzgan aanwezig zijn, mogen niet langer werken in hun gepantserde container nabij de kantoren van de missiestaf op Kamp Holland. Ook mogen zij het terrein van de staf nog slechts onder begeleiding betreden. Zij moeten nu werken vanuit de slaapvertrekken.

De stap om de aanwezige journalisten te beperken, is genomen door de commandant ter plaatse. Het ministerie van Defensie bevestigt dat er wordt nagedacht over aanscherpen van het beleid om het uitlekken van gevoelige informatie te voorkomen. Er is nog geen beslissing genomen.

Aanleiding is een persbericht van BNR Nieuwsradio afgelopen maandag waarin gemeld werd dat de NAVO-stabilisatiemacht ISAF een operatie voorbereidt voor de Baluchi-vallei, die al maanden in handen van de Talibaan is en ontoegankelijk is voor Nederlandse militairen. Het persbericht was gebaseerd op een interview dat BNR zondag op de Nederlandse basis bij Tarin Kowt heeft opgenomen met de commandant van de Nederlandse troepen, kolonel Nico Geerts.

Defensie vindt dat de oorspronkelijke woorden van Geerts verkeerd zijn weergegeven. Op de vraag aan de kolonel of hij actie gaat ondernemen in de Baluchi-vallei, zei de kolonel: „Daar gaan we wat aan doen.” Geerts’ bezwaar is dat er door het persbericht, dat overigens niet door de voorlichters is ingezien, ‘operationele informatie’ wordt gepubliceerd, die militaire acties kan verstoren en troepen in gevaar kan brengen.

Journalisten die met Defensie meereizen naar Afghanistan ondertekenen een gedragscode, waarin onder andere staat dat zij hun werk vóór publicatie aan Defensie voorleggen.

In de Afghaanse provincie Uruzgan zijn gisteren vijf Nederlandse militairen gewond geraakt toen zij op patrouille waren bij het dorp Surkh- Murghab, vijftien kilometer ten noorden van Tarin Kowt. De bestuurder van een pantservoertuig raakte aan zijn hoofd gewond toen hij werd beschoten met een raketgranaat, de anderen liepen botbreuken en schaafwonden op toen een tweede voertuig op een bermbom reed. Allen zijn overgebracht naar de Nederlandse basis bij Tarin Kowt en buiten levensgevaar.

Lees eerdere verslaggeving op nrc.nl/uruzgan

    • Hanneke Chin-A-Fo