Vredesmacht Darfur vertraagd

De militairen van de Afrikaanse vredesmacht in Darfur zijn in mankracht en bewapening niet opgewassen tegen Afrikaanse rebellen en Arabische milities in het gebied. Maar de eerste door de VN-Veiligheidsraad aangekondigde versterkingen worden zeker niet voor het eind van het jaar verwacht in de West-Soedanese regio.

Dat heeft de Nigeriaanse commandant van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU), generaal Martin Agwai, gisteren in Noord-Darfur gezegd tegen een groep bezoekende oudere staatslieden, onder wie de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter. Generaal Agwai wordt commandant van de ‘hybride’ vredesmacht van AU en Verenigde Naties van 26.000 man, die de 7.000 man tellende AU-macht per 1 januari moet vervangen. Zaterdag werden ten minste tien Afrikaanse militairen gedood bij een aanval door rebellen op hun kampement in Darfur. Hoewel het Soedanese regeringsleger en zijn Arabische bondgenoten voor het grootste deel van het geweld (sinds 2003 200.000 doden) verantwoordelijk zijn, stijgt ook het geweld door rebellen .

De Soedanese regering heeft dit jaar na maanden tegenstribbelen ingestemd met de uitbreiding van de Afrikaanse macht tot een AU-VN-macht, maar ze staat erop dat de vredesmacht „een Afrikaans karakter” houdt. Afrikaanse landen hebben extra troepen beloofd, zei generaal Agwai, maar deze beantwoorden niet aan de eisen van de VN. Er is ook nog niet voldoende lucht- en logistieke steun beloofd, zei hij. Alleen Jordanië heeft tot dusverre vliegtuigen aangeboden.

Generaal Agwai zei te betreuren dat er „aanbiedingen zijn die we niet kunnen accepteren”. Khartoum verzet zich tegen niet-Afrikaanse troepen. „Het was makkelijker [een VN-macht te legeren] in Liberia en Sierra Leone, omdat dat mislukte staten waren. Terwijl we hier met een volledig functionerende en operationele staat te maken hebben.”

Ex-president Carter raakte vanochtend in een schreeuwpartij met Soedanese veiligheidsfunctionarissen verwikkeld. Deze verhinderden hem in contact te komen met vertegenwoordigers van vluchtelingen. (AP, Reuters)