VN-gezant rondt bemiddeling Birma af

Rangoon. In Birma heeft VN-gezant Ibrahim Gambari gisteren een ontmoeting gehad met de hoogste generaal van het bewind, Than Shwe. Aanwezig waren verder de nummer twee, drie en vier van de junta. Over de inhoud van het gesprek werd niets bekendgemaakt. Gambari sprak verder voor de tweede maal met oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Met de ontmoetingen van gisteren heeft Gambari zijn bemiddelingspoging afgerond. Of de inspanningen wat heeft opgeleverd is niet bekend. Afgelopen week demonstreerden tienduizenden monniken en burgers tegen het regime. Schattingen over het dodental bij de demonstraties lopen sterk uiteen. De Britse krant Daily Mail schat het dodental veel hoger, op basis van informatie van een gedeserteerde Birmese veiligheidsagent, die zegt te hebben geweigerd mee te werken aan een transport van honderden monniken: ”Duizenden demonstranten zijn dood en de lichamen van honderden geëxecuteerde monniken zijn gedumpt in de jungle.” De Birmese regering zegt dat er elf doden zijn gevallen.