Top van EADS handelde met voorkennis

Het topmanagement en de belangrijkste aandeelhouders van luchtvaartconcern EADS en zijn dochter Airbus hebben zich in 2005 en 2006 „grootschalig en gelijktijdig” schuldig gemaakt aan handel met voorkennis.

Dat staat in een rapport dat de Franse beursautoriteit AMF heeft ingediend bij justitie, aldus een onthulling van de Franse krant Le Figaro vanmorgen.

In totaal 21 ingewijden bij EADS en Airbus verkochten tussen november 2005 en maart 2006 op grote schaal aandelen EADS, kort voordat Airbus bekendmaakte nieuwe vertragingen op te lopen in de levering van de nieuwe superjumbo A380. De Franse staat was volgens de AMF op de hoogte van de handel met voorkennis.

EADS en Airbus zijn de afgelopen twee jaar veelvuldig in het nieuws geweest met problemen bij zowel de productie van vliegtuigen als het management. Vorige maand heeft het concern een hervorming doorgevoerd om een einde te maken aan de Frans-Duitse hiërarchische structuur, die een effectieve bedrijfsvoering belemmerde.

De huidige topmannen van Airbus, de Duitser Tom Enders en zijn tweede man Fabrice Bregier, komen in het AMF-rapport voor, evenals de vertrokken Franse EADS-topman Noël Forgeard. De AMF constateert dat 21 bestuurders van EADS en Airbus aandelen EADS verkochten in de maanden voor april 2006, toen duidelijk werd dat EADS in moeilijkheden zou komen. In juni 2006 verlaagde EADS zijn winstverwachting, een dag lager verloor het aandeel een kwart van zijn waarde.

Het AMF-rapport noemt ook bij naam Arnaud Lagardère en Manfred Bischoff, commissarissen van de twee grootste aandeelhouders, respectievelijk de Franse industriegroep Lagardère en het Duitse autoconcern DaimlerChrysler. Op 4 april vorig jaar kondigden beide bedrijven aan in 2007 hun belang in EADS terug te brengen – tegen de koers van maart 2006.

De betrokkenen hebben allen tegen de AMF gezegd niet op de hoogte te zijn geweest van de aankomende problemen bij EADS. De AMF zegt dat zij „dit niet niet konden weten”. Een woordvoerder van de Franse ex-minister van Financiën Breton onderstreepte vanmorgen dat de Franse staat al zijn aandelen heeft behouden.

Volgens Le Figaro bevat het rapport een brief van EADS aan de – inmiddels vertrokken – minister Breton uit december 2005, waarin de staat wordt aangespoord aandelen EADS te verkopen met het oog op de te verwachten „turbulentie”.