Tien procent Serviërs: oorlog om Kosovo

Tien procent van de Serviërs is bereid tot een oorlog om Kosovo voor Servië te behouden. Dat is overigens twee procentpunt minder dan in juni.

Dat blijkt uit een opiniepeiling, uitgevoerd door het CESID (Center for Free Elections and Democracy). Gisteren werden de resultaten bekendgemaakt.

Uit de peiling blijkt verder dat 41 procent van de Serviërs bereid is het lidmaatschap van de EU op te geven als dat nodig zou zijn voor het behoud van Kosovo – in juni was dat nog 47 procent. 22 procent van de Serviërs is bereid een daling van zijn levensstandaard te accepteren als prijs voor het vasthouden van Kosovo.

De extremistische, ultranationalistische partij Servische Radicale Partij (SRS) blijft de grootste partij van het land: 33 procent van de kiezers die daadwerkelijk naar de stembus zou gaan stemt op de SRS. De SRS wordt in de peiling gevolgd door de pro-westerse Democratische Partij van president Boris Tadic (29 procent). Pas op grote afstand volgt de partij van premier Vojislav Koštunica (13 procent). President Tadic blijft de populairste politicus: hij heeft het vertrouwen van twaalf procent van de kiezers. Premier Koštunica komt met acht procent op de derde plaats, na SRS-leider Tomislav Nikolic (negen procent). Ruim de helft van het electoraat zegt overigens weinig of niets te begrijpen van wat er in de politiek gebeurt.

65 procent van de Serviërs wil dat Servië lid wordt van de Europese Unie; 20 procent is tegen. Niettemin is Europa ver weg: slechts twee procent van de Serviërs ziet zichzelf als Europeaan. Lid worden van EU én NAVO wil slechts 26 procent – negen procentpunt minder dan in september vorig jaar. De NAVO wordt in Servië in hoge mate verantwoordelijk gehouden voor het naderende verlies van Kosovo.

Het gemiddeld gezinsinkomen per maand is in Servië 35.626 dinar (omgerekend 451 euro). Het gemiddelde gezinshoofd zegt omgerekend 744 euro nodig te hebben om fatsoenlijk te kunnen leven. In Servië werd vandaag gemeld dat 400.000 kinderen in armoede opgroeien – de helft van hen in extreme armoede.