Televisie Voorkeur

Anita Roddick: Life and times is een portret van de zakenvrouw die in 1976 The Bodyshop oprichtte door schoonheidsproducten te fabriceren aan haar keukentafel. Roddick overleed vorige maand aan een hersenbloeding, ze werd 64 jaar oud. BBC2, 20.00-20.30u. (FILES) File photo dated 05 October 1994 of Anita Roddick. Anita Roddick, founder of the Body Shop chain of stores selling environmentally-friendly cosmetics, died 10 September 2007 after suffering a major brain haemorrhage, her family said. She was 64. AFP PHOTO UK OUT AFP

actualiteiten

EénVandaag. Steeds meer dieren en planten zien kans zich buiten hun originele leefgebied te vestigen. Bestrijding van de muskusrat, de waternavel en de slijkgarnaal kost alleen al in Nederland miljarden. Wat moet de overheid doen om vervelende bio-immigranten te bestrijden? Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Portret van publicist Paul Scheffer. Zeven jaar geleden schreef Scheffer het spraakmakende artikel Het multiculturele drama, deze week ligt zijn boek Het land van aankomst in de winkel. Scheffer blikt terug op de afgelopen zeven jaar en vraagt zich af of Nederland er sindsdien beter op is geworden en of de integratie van migranten is verbeterd. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag Vandaag. Aandacht voor de brief van minister Hirsch Ballin over kilo’s heroïne die na inbeslagname zijn ‘verdwenen’. Verder de rol van Nederland in de ruimtevaart, vijftig jaar nadat de eerste Spoetnik werd gelanceerd. En in de studio een gesprek met Ruud Koole, interim-partijvoorzitter van de PvdA, over de kwestie-Jami. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

VPRO’s Import: Sahara marathon. Documentaire uit 2003 over de Sahara-marathon die georganiseerd wordt om de bewoners van de Sahara te steunen in hun strijd voor een zelfstandige staat. Marathonlopers uit alle delen van de wereld zien zich geconfronteerd met zandstormen en ervaren al snel het dagelijks leven op deze harde en ongastvrije plek. Herhaling. Ned.2, 0.00-1.00u.

informatief

Hello goodbye. Joris Linssen gaat op Schiphol op zoek naar de verhalen achter het nemen van afscheid en hereniging. In aflevering twee: een man kan eindelijk zijn gezin weer in de armen sluiten nadat hij zes maanden in Soedan heeft gewerkt. Een zenuwachtig meisje wacht haar verse liefde op van een lange reis. En vier bezorgde moeders zwaaien hun zonen uit die een feestvakantie tegemoetgaan. Ned.1, 20.30-21.20u.

Hoge bomen in de misdaad: Zwarte Joop. Het leven van Maurits de Vries, alias Zwarte Joop, de laatste penozekoning van de Amsterdamse Wallen. Herhaling. Ned.2, 20.50-21.30u.

Profiel: Elly Hählen - De Amsterdamse schooljuf. Veertig jaar was Elly Hählen werkzaam in het onderwijs. Ze begon in 1967 als juf op een huishoudschool en eindigde haar loopbaan als directeur van de Apolloschool. Waar menig leerkracht het nauwelijks een decennium volhoudt, verlaat Elly Hählen met opgeheven hoofd het slagveld. Ned. 2, 22.50-23.30u.

Cinema.nl. Verslag van het 27ste Nederlands Film Festival in Utrecht. De VPRO filmde op de set van onder meer de romantische komedie Alles is liefde, de openingsfilm Duska van Jos Stelling, was bij de geluidsmixage van De prins en het meisje en sprak met Monic Hendrickx, één van de hoofdrolspelers van Nadine. Ned.2, 23.30-0.00u.

praatprogramma

MAX & Loretta. Sjoukje Dijkstra was de eerste Nederlandse kunstrijdster op de schaats die grote internationale kampioenschappen won. Door haar succes werd het kunstrijden een populaire kijksport op televisie. Toen Dijkstra in 1964 stopte, had ze alle grote prijzen gewonnen. NRC Handelsblad-redacteur en auteur Joyce Roodnat vertelt over haar stijlgids voor vrouwen boven de veertig, met tips over uiterlijk en mentaliteit. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Jazzsaxofoniste Candy Dulfer komt vertellen over haar nieuwe programma Candy Meets dat vanaf zondag 14 oktober te zien is bij de NPS. Hierin gaat zij op bezoek bij collega-muzikanten. En Gina en Rachel, bekend uit o.a. De TV Draait Door, komen praten over hun nieuwe single. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Dichter Gerrit Komrij schreef onder andere 1000 en enige gedichten. Hij komt vertellen over zijn overzichtsbundel kinderpoëzie. Ook Coen van Oostrom is te gast. Hij is projectontwikkelaar en heeft zich de afgelopen tijd beziggehouden met de organisatie van het bezoek van Bill Clinton aan Nederland, dat vanmiddag plaatsvond. Ned.1, 23.05-0.00u.

amusement

BankGiroLoterij restauratie. Spelshow over cultureel erfgoed, waarin veertien historische gebouwen strijden om een restauratie. Het kampeerterrein van de vroegere Arbeiders Jeugdcentrale in Vierhouten strijdt met de Molen van Coops in Zelhem om een plek in de finale. Ned.2, 21.30-22.00u.

De nieuwste show. Satirisch programma waarin Patrick Lodiers met zijn reporters het belangrijkste nieuws op eigenzinnige wijze terugbrengt tot de rauwe essentie. Ned.3, 0.05-0.25u.

sport

UEFA Champions League. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag en nabeschouwing van Lazio Roma-Real Madrid in de UEFA Champions League. Ned.3, 20.10-23.00u.