Tele Atlas: 90 mln naar personeel na overname

De overname van Tele Atlas door Tomtom zal nieuwe miljonairs opleveren. Als de overname van de leverancier van digitale kaarten slaagt, zullen de optiepakketten van topbestuurders, commissarissen en werknemers worden afgekocht voor in totaal ruim 90 miljoen euro.

Dat blijkt het uit biedingsbericht dat gisteren is verschenen. De Belgische topman en medeoprichter Alain de Taeye van Tele Atlas krijgt na de overname door Tomtom 11,9 miljoen euro in ruil voor zijn optiepakket. Daarnaast is zijn aandelenpakket 600.000 euro waard. Het optiepakket van tweede man George Fink wordt afgekocht voor 9,2 miljoen euro.

Tele Atlas heeft ook een optieplan voor werknemers. Ook die opties zullen worden afgekocht. In totaal kost dat het bedrijf 68,8 miljoen euro. Volgens een woordvoerder zullen zo goed als alle 1.700 werknemers van het bedrijf daarvan profiteren. De afkoopsommen van de optiepakketten van de raad van commissarissen variëren van 1.500 euro voor oud-topman van KPN Wim Dik tot enkele tonnen.

De bestuurders van Tele Atlas ontvangen geen zogeheten change of control-bonus, die bij bedrijven steeds vaker wordt uitgekeerd aan bestuurders die na een overname hun functie kwijtraken. De top van Tele Atlas blijft na de overname aan om Tele Atlas te runnen als zelfstandig dochterbedrijf van Tomtom. In het biedingsbericht staat verder dat het bedrijf niet verwacht dat de overname banen zal kosten.

Aandeelhouders van Tele Atlas kunnen hun aandelen tot 4 december aanbieden. Tomtom doet zijn bod gestand als minstens 80 procent van de aandelen worden aangemeld. Investeerder International Asset Management uit Utrecht heeft al toegezegd zijn aandelenpakket van 17 procent aan te bieden.