Sienna ís Katja

Sienna Miller, uit de remake van Interview, kan worden genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Actrice.

Zou ze Jude Law meenemen naar de uitreiking, zaterdag?

Op het Nederlands Film Festival kunnen soms rare dingen gebeuren. Zo draaien er regelmatig films in de competitie om de belangrijkste Nederlandse filmprijzen, de Gouden Kalveren, waar weinig Nederlands aan is, maar die dankzij bijdragen van Nederlandse crewleden toch mee mogen doen.

Zo kan het in theorie gebeuren dat de jury van het 26ste Nederlands Film Festival vanavond bekendmaakt dat Sienna Miller genomineerd is voor een Gouden Kalf voor Beste actrice. Sienna Miller (New York, 28 december 1981) speelt namelijk de hoofdrol in de alom als Amerikáánse remake geafficheerde versie van Theo van Goghs Interview. Regie: Steve Buscemi. Maar dankzij producent Gijs van de Westelaken en cameraman Thomas Kist deze week toch nog net even Nederlands genoeg.

Universeel is in elk geval de gelijkenis tussen Sienna Miller en de Nederlandse celebrity in wier voetsporen zij treedt: Katja Schuurman. Alleen niet qua uiterlijk. En gaat het in de Nederlandse Interview nog over de borstvergroting die La Schuurman zou hebben ondergaan, in de Amerikaanse variant werd dat een borstverkléining. Maar verder speelt ook Miller zichzelf. Want ook Sienna Miller is ondanks zichzelf bekend. In haar geval door lekker openlijk ruzie te maken met Kate Moss. Of, oepsie, op naaktfoto’s op te duiken. Maar vooral door het onstuimige libido van haar ex-nu-weer-aan-of-toch-weer-uit Jude Law, die om haar wegging bij zijn echtgenote (ze ontmoetten elkaar toen Law rokkenjager Alfie speelde in 2004) en het toen wat al te opzichtig aanlegde met de kinderjuf. Probeer daar maar eens tegenop te boksen met je carrière.

Daarom sierde het regisseur Buscemi wel dat hij eerder dit jaar op het Filmfestival Berlijn zei tijdens de casting van de film niets van dit alles te hebben geweten. Hij wilde Sienna Miller voor de rol van Katya hebben dankzij de extra’s op de dvd van Layer Cake (Matthew Vaughn, 2004), vertelde hij desgevraagd. Of, om preciezer te zijn, dankzij die extra’s die je meestal overslaat: de promo-interviews. Maar zo zag Buscemi tenminste hoe Sienna Miller écht was en hoe ze speelde. Want wat ze speelde was nou ook weer niet zo interessant: een blonde bombshell, gangsterliefje. Regisseur Matthew Vaughn had ze echter evenals Buscemi overtuigd: vanaf deze week is ze in zijn nieuwste film Stardust weer te zien. In het in Nederland (nog) niet uitgebrachte Factory Girl (George Hickenlooper, 2006) speelde ze een leeghoofdige Edie Sedgwick. Nog blonder dan Andy Warhols pruik. In Casanova (Lasse Halström, 2005) bracht het ex-model de notoire rokkenjager het hoofd op hol. Ze maakt er carrière mee: bekoren en verlokken. En dan bij voorkeur niet ‘the traditional way’, zoals ze in Layer Cake Daniel Craig het bed in krijgt: met jarretelles en een push-up bh: „Sexiness, to me, is when people are comfortable with themselves.”

De film Stardust is te zien in 49 bioscopen