Radiohead: bepaal zelf prijs van cd

Hoeveel hebben we over voor de nieuwe cd van Radiohead? Niets? 5 pond? Of veertig pond voor de luxe editie, die in december wordt uitgebracht? Wie de cd koopt, mag zelf de prijs bedenken. Dat heeft Radiohead deze week bekend gemaakt op hun website.

De nieuwe, zevende Radiohead-cd, In Rainbows, zou pas begin volgend jaar verschijnen. De Britse band berichtte onverwachts dat de cd als download uitkomt op 10 oktober. Radiohead nam bovendien een in de muziekbusiness ongewone beslissing door de klant zelf te laten bepalen hoeveel hij betaalt.

Op de website van het Engelse tijdschrift New Musical Express (www.nme.com) vertellen fans hoeveel dat is. Mike Wakelam (27): „Een cd kost in de winkel ongeveer 9 pond. De platenmaatschappij krijgt 25 procent, dan blijft er 6,75 over. Ik hoorde dat de artiest 18 procent krijgt, oftewel 1,215. Dus ik betaal 1,22.”