Oude magie in een bizarre wereld

Hans Hof Ensemble in ‘Wordt aan gewerkt!’ Foto Marco Borggreve WAG hans hof ensemble photo: Marco Borggreve Borggreve, Marco

Danstheater: Wordt aan gewerkt! door Hans Hof Ensemble en Soil. Gezien 30/9 Lantaren-Venster Rotterdam. Tournee t/m 1/3/2008. Inl: www.hanshof.nl of 020-6276582.

Het Hans Hof Ensemble wordt opgeheven per 2009. Dat komt niet onverwacht; het danscollectief dat in 1996 spectaculair debuteerde met de voorstelling Der Lauf der Dinge, was al jaren uit elkaar aan het vallen. Ruim een decennium lang creëerden Andreas Denk, Klaus Jürgens, Andrea Boll een vervreemdend universum waarin (huishoudelijke) objecten tot leven kwamen en de mens een prettig gestoord element was in zijn omgeving.

Het collectief dunde jaren terug al uit tot drie leden, toen Mischa van Leeuwen wegging. En juist nu er voor het eerst sinds drie jaar weer een gezamenlijke voorstelling gemaakt zou worden, trok ook Klaus Jürgens (Hamburg, 1962) zich terug. De artistieke inzichten verschilden teveel, de chemie was uitgewerkt. Andrea Boll (Zwitserland, 1970) wil als enige, onder een andere naam, doorstarten met de ‘inboedel’ van de stichting.

Dat is jammer en ook weer niet. Na de briljante beginjaren boetten de voorstellingen steeds meer aan originaliteit en kwaliteit in. In Wordt aan gewerkt! wordt opnieuw veel oud materiaal gerecycled: het stellagedecor zagen we al in voorstellingen als Het Bureau (2002) of onlangs in Que Pasa? van Andreas Denk. De laatste stoeit weer vertrouwd gevaarlijk met planken en Andrea Boll kleedt zich als vanouds vaak om, borstelt keer op keer haar haar en kronkelt acrobatisch in en om het decor. Weer is er die enigszins bizarre, ongrijpbare wereld, dit keer aangevuld met drie musici van het Ensemble Soil. Als er al een verhaal in zit, lijken het fragmentarische afscheidsscènes uit een (zaken)huwelijk. \In een Duitstalig woedelied vol verwijten blijkt dat „jij er niets van begrepen hebt”. Toenaderingspogingen van Denk (Frankfurt, 1964) lijken Boll niet te deren.

Wordt aan gewerkt! kent prachtige en hilarische momenten, zeker als muzikant Diego Espinosa aan het acteren slaat, als hond. Slangenmens Boll roept soms weer die oude magie van vroeger op met haar inventieve danstaal en Denk schittert als hij de sul speelt. Maar het is te weinig om de voorstelling boeiend te houden. Van de ruim vijf kwartier kan er minstens een half uur uit, een oude kwaal inmiddels bij het Hans Hof Ensemble. Het trio muzikanten voegt weinig toe – hoe smeuïg een lied als Close To You ook klinkt – en zingt onbedoeld flink vals. Het leek zo verstandig om een regisseur van buiten in te huren, maar Ira Judkovskaja (Moskou, 1975) heeft alle losse delen niet kunnen optellen tot een geheel dat meer is dan de som. En dat is zonde van die mooie momenten.

Rectificatie / Gerectificeerd

In de recensie Oude magie in een bizarre wereld over het Hans Hof Ensemble (3 oktober, pagina 9) wordt Mischa van Leeuwen vermeld. De betreffende theatermaker heet Mischa van Dullemen.