Op dat alles hebben ze in Duitsland (natuurlijk) iets gevonden

Iedereen kent het probleem: je moet naar de wc terwijl je over de snelweg rijdt. Je kunt dan stoppen en in een tankstation naar de wc gaan, maar daar word je geconfronteerd met heel veel resten van je medemens waar je niet op zit te wachten. Je voelt je vervolgens de rest van de autorit bezoedeld tot in je diepste wezen. Dus houd je je plas maar liever driehonderd kilometer op.

Op dat alles hebben ze in Duitsland (natuurlijk) iets gevonden: de Sanifair-wc. Ik kwam er gisteren achter, toen ik naar Berlijn ging voor een paar dagen. Onderweg moest ik natuurlijk weer eens plassen, en toen kwam ik terecht in de wereld van de Sanifair-wc. Een wc die zo bijzonder is dat hij zijn eigen folder heeft.

De Sanifair-wc is natuurlijk heel sani (hij heeft van die zelfwerkende sponsjes op de bril, er loopt constant een grondig Duits mevrouwtje met een lap en desinfecteermiddel rond en je kunt alles bedienen zonder de knopjes aan te raken, wat volgens de folder leidt tot ‘perfecte puurheid’). Maar de Sanifair-wc is eigenlijk ook een manier van leven. Een filosofie. Een denkwijze. Een overtuiging. Zo las ik in de folder dat iedereen bij de Sanifair-wc een ‘warm welkom’ krijgt, ‘of u nu een stamgast bent of een voorbijganger’. Ik ken maar weinig wc’s met stamgasten, maar bij de Sanifair-wc kon ik me er ineens van alles bij voorstellen.

De Sanifair is ook fair, want eigenlijk gratis. Bij de ingang kom je weliswaar bij een indrukwekkend stalen hekwerk waar je alleen doorheen mag als je vijftig cent inwerpt, maar dan wordt er onmiddellijk een indrukwekkende waardebon geprint met allerlei barcodes en hologrammen erop, die in het restaurant van het tankstation een korting van vijftig cent oplevert. Mocht je niet meteen zin hebben in een cola na je Sanifair-ervaring, dan is de waardebon maar liefst een jaar lang geldig.

Ik was om. Nooit meer naar een tankstationtoilet vol peuken, bebloede wc-papiertjes en onduidelijke vegen op de muur. Ik wilde alleen nog maar naar Sanifair. En Sanifair vindt dat helemaal niet raar, want in hun folder staat een speciale website, waarop je een uitputtende lijst vindt van al hun wc’s in heel Duitsland. Mijn volgende Duitse trip plan ik aan de hand van die website. Van wc naar wc, dat hele keurige land door.

Aaf Brandt Corstius