Nederwietindustrie dankzij Ronald Reagan

Claimen dat ”met name Wageningse wietgebruikers, opgeleid als landbouwkundige” verantwoordelijk zijn geweest voor de innovatie van de hennepteelt, zoals landbouwkundige Peter Smeets in deze krant van 20 september doet is te veel eer voor de Wageningen Universiteit.

Het zijn Amerikaanse kwekers geweest, al dan niet op de vlucht voor de War on drugs van Ronald en Nancy Reagan, die begin jaren tachtig aan de wieg stonden van de Nederwietindustrie. Een cruciale figuur was de in juli van dit jaar overleden Old Ed, die eind 1979 vanuit Oregon naar Amsterdam kwam en zijn knowhow en cannabiszaden meenam. Wernard Bruining, oprichter van zowel de eerste koffieshop (Mellow Yellow) als de eerste growshop (Positronics) van Amsterdam, verspreidde Eds kennis en zaden vervolgens in Nederland en de rest van Europa. De eerste Amerikaanse experimenten met de zaadloze, `sensemillia`, binnenteelt van cannabis, zijn een rechtstreeks gevolg van het repressieve Amerikaanse drugsbeleid. In die zin heeft Nederland zijn tweede exportgewas dus te danken aan de war on drugs.