‘Moskou schond de rechten van Georgiërs’

De Russische overheid heeft in oktober en november van 2006 opzettelijk en in strijd met de wet ruim tweeduizend Georgiërs, van wie het merendeel legaal in Rusland woonde, gearresteerd en het land uitgezet. Dit zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport.

Volgens de Russische overheid maakte de acties deel uit van een strijd tegen illegale immigratie. Maar volgens HRW was er in werkelijkheid sprake van een op hoog niveau geregisseerde campagne die voor een specifieke periode alleen tegen Georgiërs was gericht. HRW onderstreept dat de acties plaatsvonden in het kader van toenemend racisme en vreemdelingenhaat in de Russische samenleving. In Rusland wonen dertien tot twintig miljoen immigranten. Volgens de overheid is de helft van hen illegaal.

Rusland trad op tegen Georgische staatsburgers en bedrijven nadat de spanning was opgelopen en in september 2006 in Georgië vier Russische officieren op verdenking van spionage werden gearresteerd, aldus HRW. De overheid vaardigde volgens HRW bevelen uit aan de politie, de federale migratiedienst, rechtbanken en andere overheidsinstellingen om Georgiërs die niet permanent in Rusland woonden op te sporen en uit te wijzen. Ze werden in door de staat beheerste media in diskrediet gebracht en neergezet als criminelen.

Burgerrechten van de gearresteerde Georgiërs werden geschonden. Ze mochten geen advocaat of vertegenwoordigers van de Georgische ambassade ontvangen en konden niet in beroep gaan tegen hun uitzetting. Meestal duurde het proces tegen hen slechts enkele minuten. Twee Georgiërs kwamen in zo’n cel om het leven.