Liberiaans gezin ontvlucht Waspik

Het gemeentebestuur van de Brabantse gemeente Waalwijk is bezig een ander onderkomen te vinden voor een Liberiaans gezin dat na aanhoudend getreiter uit de gemeente is weggepest. Het gezin is tijdelijk ondergedoken.

Het gezin kwam anderhalf jaar geleden in Waspik (3.950 inwoners, gemeente Waalwijk) wonen en is sindsdien doelwit van intimidatie: eieren tegen het raam, vuurwerk in de brievenbus, bedreigingen, scheldpartijen, oerwoudgeluiden. De gemeente zou een groepje jongeren uit Waspik ervoor verantwoordelijk houden, maar een woordvoerder van de politie Midden- en West-Brabant zei vanochtend de afzonderlijke incidenten „niet te kunnen linken” aan afzonderlijke personen. Daarom zijn ook nooit aanhoudingen zijn verricht, ondanks meerdere meldingen van discriminatie door het gezin.

Het gezin wist de burgeroorlog in Liberia te ontvluchten, de vader kwam tijdens de oorlog om. Afgelopen weekeinde reed een scooter in op een van de dochters. Ze raakte niet gewond, maar sindsdien wil de familie niet meer naar het dorp terugkeren.

De gemeente, de politie, de woningcorporatie en vluchtelingenwerk hadden dit voorjaar een „plan van aanpak” gemaakt, waarbij het gezin van ieder incident melding zou maken. De politie zegt de afgelopen maanden geen meldingen meer te hebben ontvangen. Het huis van het gezin wordt „extra in de gaten gehouden”, aldus de woordvoerder.

Een woordvoerder van de gemeente Waalwijk liet vandaag weten dat alleen de burgemeester namens de gemeente kon reageren. Die was tot het sluiten van deze krant niet bereikbaar voor commentaar.