Langzaam maar zeker verovert bridge ook China

Steeds meer Chinezen gaan bridgen. Niet voor niets worden in Shanghai nu de wereldkampioenschappen gehouden. En de Chinezen zijn er favoriet, zowel bij de mannen als de vrouwen.

Bridge is sterk in opkomst in China. Waar bij de vroegere communistische vrienden van de Sovjet-Unie de denksport werd afgedaan als een decadente, kapitalistische vrijetijdsbesteding – en om die reden ook was verboden – wint bridge in de Volksrepubliek nog steeds aan populariteit. Niet voor niets worden momenteel de wereldkampioenschappen in Shanghai gehouden.

De voormalige partijleider Deng Xiao Ping was bijvoorbeeld een verwoed bridgespeler. En tegenwoordig bestaat de A-klasse, ’s lands sterkste competitie, louter uit zwaar gesponsorde fabrieksteams. De Chinese vrouwen bridgen inmiddels op hetzelfde niveau als het Nederlandse vrouwenteam, wat neerkomt op een plek bij de topvier van de wereld.

De Nederlandse speelster Marion Michielsen, die als een van de grootste talenten geldt, doet dezer dagen mee aan het WK voor vrouwen – de strijd om de Venice Cup – in Shanghai. Voor haar is China de grote titelfavoriet. Michielsen: „Zij spelen thuis en hebben er hard voor getraind. Bovendien kampt de concurrentie met het probleem van ongewone voeding. Dat is in het voordeel van China.” De strijd om de Venice Cup zal vermoedelijk vooral gaan tussen de Verenigde Staten en Frankrijk.

Bij het parenbridge is China op dit moment bij de mannen in het bezit van de wereldtitel. Fu Zhong en Jie ‘Jack’ Zhao zijn de regerend kampioenen. Zhao is een oude bekende voor de Nederlanders. Eind jaren negentig woonde hij in Rotterdam. Hij spreekt ook Nederlands. In die tijd won hij een aantal Nederlandse kampioenschappen. Interessant is dat Zhao met zijn partner een Nederlands biedsysteem hanteert (Dutch Doubleton) en daarmee wereldkampioen is geworden. Dat zegt iets over de waarde van het systeem, maar vooral iets over de bijzondere kwaliteiten van deze twee Chinese spelers.

De Bermuda Bowl, het WK voor landenviertallen in de open categorie bij de mannen, is mondiaal het belangrijkste kampioenschap. Ook die strijd is momenteel gaande in Shanghai. Voor het Nederlandse open team is de strijd om de Bermuda Bowl een belangrijk toernooi. Enige jaren geleden is de Nederlandse ploeg met een intensieve voorbereiding op de Bermuda Bowl begonnen, met als doel in Sjanghai een medaille te winnen. In het nieuwe millennium heeft Nederland tot nu toe een goede staat van dienst, met als mooiste resultaat de zilveren medaille bij de Olympiade in Istanbul in 2004.

Goud in Shanghai lijkt voor Nederland vooralsnog te hoog gegrepen. Volgens de kenners is Italië de huizenhoge favoriet. Italië beheerst wereldwijd het bridgen op alle fronten. In Shanghai verdedigt het land de in 2005 in Estoril veroverde Bermuda Bowl en het team is ook ‘olympisch kampioen’. De laatste titelhouder, welteverstaan. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de bridgefederatie verboden nog langer gebruik te maken van het predicaat olympisch; dat is voorbehouden aan de officiële olympische sporten. Wereld Bridge Federatie zag zich daardoor genoodzaakte de Olympiade van de kalender te halen.

In de strijd om de Bermuda Bowl in Shanghai behoort Nederland tot de kanshebbers, beweert Eric Laurant, de non-playing captain van de ploeg. Maar de concurrentie is moordend, weet Laurant. „Zeker de helft van de teams heeft medaillekansen.”

In een rechtstreekse confrontatie met de Chinezen zorgde het Nederlandse team voor een verrassing door met 20-10 te winnen. Tot ergernis van Zhao, die Nederland vooraf weinig kans had gegeven. „Nederland heeft met Sjoert Brink en Bas Drijver een relatief onervaren jong paar in de ploeg. En het toernooi om de Bermuda Bowl is een stuk zwaarder dan de Olympiade”, aldus de Chinees. Maar gisteren zong Zhao een toontje lager. De vrouwen verloren bij de strijd met 25-3 van China en zakten naar de veertiende plaats.

    • Jan van Cleeff