Korte en lange slapers leven allebei korter

rotterdam. Langslapers en kortslapers leven gemiddeld korter dan mensen die tussen de zeven en acht uur per nacht slapen, zoals `normaal` is. Dit concluderen neurologen van de universiteit van Helsinki in het tijdschrift Sleep van 1 oktober. Van ruim twintigduizend mensen werd in 1975 en 1981 hun slaapgedrag gemeten. Vervolgens hielden de onderzoekers tot 2003 bij wie van deze mensen aan welke oorzaak stierf. Van de kort- en langslapers - de mensen die minder dan zeven en meer dan acht uur sliepen - overleden er in die jaren 20 procent meer. De onderzoekers sluiten uit dat de vroegere sterfte wordt veroorzaakt door ziekten of slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen. Snurken had bijvoorbeeld geen effect op de levensduur. Ook de kwaliteit van het slapen had verder geen invloed.