Internet Weblog van de dag

Muiskliks in een koffer.

Postzakken en aktetassen. Stapels protesthandtekeningen passen niet meer in het digitale tijdperk, schrijft Aertjan Grotenhuis op het weblog ‘Geld’: „Van 44.400 vandaag aangeboden protesten tegen de vliegtax raken Tweede Kamerleden niet van streek. Politici kunnen goed omgaan met een show rond een oud, bijna leeg koffertje. Politiek moeilijk grijpbaar zijn de juridische tegenwerpingen die diametraal tegen de mededelingen van de regering ingaan. Die worden niet gepresenteerd in oude koffertjes maar in chique aktetassen. Kunnen ze een regeerakkoord ondermijnen?

„Er was altijd een vast recept om politici van de massaliteit van volksprotest te overtuigen. Je moest opzichtig tientallen postzakken met handtekeningenlijsten of briefkaarten aanslepen.

„Maar protesten zijn niet meer wat ze geweest zijn. Protesteren gebeurt tegenwoordig per muisklik, bijvoorbeeld op de ANVR-site ‘stopvakantiebelasting’. Dat gaat zelfs zo makkelijk dat zo’n muisklik weinig zegt over de verontwaardiging van de internet-surfer. Het is trouwens nog lastig dergelijke elektronische protesten voor de televisiecamera zichtbaar te maken. De ANVR deed het door in een ouderwetse reiskoffer een USB-stick te stoppen vol met muisklikken.”

Lees verder over de vakantietax op www.nrc.nl/geld