Indianen willen Shell stoppen

Een organisatie van indianen spant een rechtszaak aan tegen Shell Canada. De groep, Woodland Cree First Nation (WCFN), eist een verbod op uitbreiding van de teerzandactiviteiten van het oliebedrijf in de provincie Alberta. Gisteren stapte WCFN naar de rechter om dit bij het regionale bestuur af te dwingen.

Onder vuur ligt het zogeheten Carmon Creek project, een productiefaciliteit bij Peace River in het natuurrijke noorden van Alberta. Shell wint daar bitumen, een stof die voorkomt in aardolie, uit stroperige teerlagen die zich vlak onder het aardoppervlak bevinden.

Het olieconcern wil de productie de komende jaren bijna vertienvoudigen, van 12.000 naar 100.000 vaten per dag. Provinciale toezichthouder Energy Utilities Board heeft daar al toestemming voor gegeven.

Shell zegt in een reactie tegen persbureau ANP op de hoogte te zijn van de stappen van WCFN, maar is niet van plan actie te ondernemen. Het bedrijf blijft „praten met First Nation” en zal bij ontwikkelplannen „de gevolgen voor traditioneel landgebruik minimaliseren”. De activiteiten van Shell in Alberta zitten de oorspronkelijke bewoners al langer dwars. Volgens hen is de schade aan de natuur onaanvaardbaar groot.