Ibracadabra beslissend

Inter-spits Ibrahimovic stond met twee doelpunten aan de basis van de zege op PSV.

De Zweedse aanvaller snoert met ‘Europese treffers’ zijn criticasters opnieuw de mond.

Zlatan Ibrahimovic maakte gisteravond het verschil tussen Inter Milaan en PSV. De Zweedse spits van de Italiaanse landskampioen maakte beide doelpunten in het duel in Groep G van de Champions League. Kraaiend van plezier en zwaaiend vierde de 26-jarige voetballer zijn persoonlijke succes in het slechts voor de helft gevulde Stadion San Siro. Internazionale en PSV hebben nu allebei een wedstrijd gewonnen en verloren. Het Turkse Fenerbahçe – dat gisteren met 2-2 gelijkspeelde tegen CSKA Moskou – gaat vooralsnog aan de leiding met vier punten.

Wanneer gaat Ibrahimovic ook eens in de Champions League wedstrijden beslissen voor Inter? Zo luidde vraag in verschillende Italiaanse kranten in de aanloop naar het groepsduel met de Nederlandse landskampioen. De sportkrant La Gazzetta dello Sport schreef over ‘de twee gezichten van Zlatan’. De aanvaller scoorde in de Serie A in 103 wedstrijden in de voorbije jaren voor Juventus en Inter 45 treffers. Een gemiddelde van een doelpunt in 2,3 wedstrijd. Op Europees niveau was Ibrahimovic met drie doelpunten in de laatste vier seizoenen zelden beslissend.

Ibrahimovic scoorde voor het laatst in de Champions League op 7 december 2005 voor Juventus tegen Rapid Wien. Sindsdien speelde hij twaalf wedstrijden op het hoogste Europese clubpodium zonder te scoren. Ibrahimovic weigerde zich echter een ‘Champions League-complex’ aan te laten praten. „Ik wil tegen PSV het tegendeel bewijzen”, klonk het op de dag van de wedstrijd strijdbaar uit de mond van de Zweedse international in de krant La Stampa.

Ibrahimovic maakte zijn uitspraken tegen PSV op een verbluffende wijze waar. Na een kwartier spelen maakte hij zijn eerste internationale doelpunt in het shirt van Inter Milaan. De nummer acht werd in het strafschopgebied op knullige wijze vastgegrepen door PSV-verdediger Jan Kromkamp. De Griekse scheidsrechter Kyros Vassaras kon weinig anders doen dan de bal op de stip leggen. Ibrahimovic benutte de strafschop zelf op koelbloedige wijze. Een kwartier later was lange aanvaller opnieuw het middelpunt van de feestvreugde in Milaan. In de 31ste minuut kopte hij een voorzet van Luis Figo met een prachtig boogje over PSV-doelman Gomes.

De twee momenten van Ibrahimovic vormden de spaarzame hoogtepunten in de verder weinig verheffende wedstrijd tussen twee vreemdelingenlegioenen, waarin Inter-spelers Cristian Chivu en David Suazo rood kregen. Inter speelde zonder ook maar één Italiaan en bij het machteloze PSV was Kromkamp de enige Nederlander. Ibrahimovic is bij Inter Milaan uitgegroeid tot de ster van het elftal. Ondanks de concurrentie van aanvallers als Hernan Crespo, Julio Cruz, Suazo en Adriano is de zoon van een Bosnische vader en een Kroatische moeder vrijwel altijd zeker van een basisplaats. Trainer Roberto Mancini noemde Ibrahimovic deze week nog „een van de beste spelers van de wereld.” En: „Iemand met dezelfde klasse als Marco van Basten.”

Ibrahimovic slaagde er tot dusver steeds in zijn criticasters de mond te snoeren. De spits, die in juli 2001 voor een bedrag van bijna acht miljoen van het Zweedse Malmö FF naar Ajax ging, oogstte in Amsterdam aanvankelijk vooral kritiek. Drie jaar later was de aanhang van Ajax woest toen technisch directeur Louis van Gaal hem voor 16 miljoen euro naar Juventus liet gaan. De spits weigerde vorig seizoen met ‘De Oude Dame’ in de Serie B te gaan spelen en vertrok naar Inter. Na een moeizaam begin in Milaan leidde hij de ploeg met 15 doelpunten in 24 wedstrijden naar de landstitel. De Nederlandse kampioen had gisteren geen antwoord op de acties van Ibracadabra. En zo bewees de spits dat hij nu ook internationaal het verschil kan maken voor zijn ploeg.

    • Koen Greven