Husselpot

Even je geheugen opfrissen: Toen de Spanjaarden in de nacht van 3 oktober 1574 in allerijl vluchtten voor de Geuzen, lieten zij een bronzen kookpot achter met daarin gestoofd vlees en groenten, typische kost voor soldaten die maar één vuurtje en één kookpot tot hun beschikking hebben.

De hongerige Leidenaren aten de ketel tot de bodem leeg, hadden nog nooit zoiets lekkers geproefd en noemden het gerecht husselpot.

Nu zou de culinaire geschiedschrijving de culinaire geschiedschrijving niet zijn als er aan die husselpot niet steeds een nieuwe invulling zou zijn gegeven. Om eerlijk te zijn durf ik niet met zekerheid te stellen dat het om bijvoorbeeld pastinaken en witte bonen ging, of om schapenvlees en bladgroenten.

Wat ik wel zeker weet is dat er onmogelijk aardappelen, peen en uien in die ketel kunnen hebben gezeten.

In onze contreien werd de aardappel namelijk pas rond 1.600 geïntroduceerd, en kwam toen bovendien alleen nog maar bij de elite op tafel.

Toch heeft juist dit historisch onmogelijke recept de geschiedenis overleefd. Iedere rechtgeaarde Leidenaar eet op 3 oktober hutspot van aardappels, peen en uien, gekookt in de geurige rundvleesbouillon.

En ik kan je uit ervaring vertellen dat dat een uitstekende bodem vormt voor een avondje Leidens Ontzet vieren.

Voor 4 personen:

500 g klapstuk

2 laurierblaadjes

een stukje foelie

1 takje verse salie

750 g winterwortel

250 g witte uien

1 kilo aardappels

Doe het vlees in een pan en schenk er 9 dl koud water bij. Voeg de laurier, salie, foelie en een theelepel zout toe en breng het water aan de kook. Leg een deksel schuin op de pan, draai het vuur laag en laat de het vlees anderhalf uur zachtjes trekken. Pel de uien en snijd ze in schijven.

Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem en fruit hierin de uien op laag vuur tot ze lichtblond en zacht zijn. Schil de winterwortels en snijd ze in plakjes. Schil de aardappels en snijd ze in kwarten.

Doe de gefruite ui, de wortel en en aardappel toe bij het vlees in de pan, breng de bouillon opnieuw aan de kook en laat het gerecht 30-40 minuten zachtjes stoven tot het gaar is. Haal het vlees uit de pan en leg het even opzij. Verwijder ook de kruiderij.

Schenk de helft van de bouillon uit de pan en vang het op in een maatbeker. Roer met een houten lepel stevig in de pan zodat de ui, wortel en aardappel mengen, maar niet volledig gepureerd worden.

Maak de hutspot smeuïg door extra bouillon toe te voegen en maak hem pittig op smaak met zout en flink wat versgemalen peper. Een goede hutspot is tamelijk vochtig en zo smeuïg dat hij met gemak van een lepel loopt.

Praat mee over hutspot en deel je hutspotrecept op nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil