Huiselijke instrumenten zorgen voor vredige sfeer

cd rock MV & EE With The Golden Road: Getting’Gone Ecstactic Peace, distr. Konkurrent **** The Golden Road: Getting Gone' van MV & EE

cd rock

MV & EE With The Golden Road: Getting’Gone

Ecstactic Peace, distr. Konkurrent

****

Matt Valentine en zijn liefje Erika Elder genieten, als MV & EE, enige faam als leveranciers van alt.folk. Of noem het maar liever ‘freakfolk’, en dan wel met de nadruk op de eerste lettergreep: vol kleurrijke instroom uit psychedelica en oosterse muziek.

Op hun recente platen komt daar een onverwachte invloed bij: jaren-zeventig-rock met het accent op Neil Young. Op papier is dat misschien een beetje malle combinatie, maar in de praktijk blijkt het onverwachts toch goed te werken.

Opener Susquehanna van Getting’ Gone valt meteen prettig rauw op het dak, met een stel opgevoerde elektrische bluesriffs en Dinosaur Jr.-voorman J. Mascis, die op zijn oorspronkelijke instrument, de drums, zijn spierballen loslaat.

Op zulke momenten komt het duo dicht in de buurt van de dementerende visie op de rock-mythologie die het betreurde Royal Trux ooit op de nietsvermoedende mensheid losliet. Maar er zijn ook bescheiden, akoestische miniatuurtjes waarin harmonium, pedal steel en andere huiselijke instrumenten voor een vredig, landelijk sfeertje zorgen.

Soms vervallen MV, EE en hun legertje gastmuzikanten iets te veel in doelloos gezeik, en in de zang schuilt hun grootste talent zeker niet. Maar vaker raken ze de juiste snaren, met een doeltreffende dosis psychedelisch getinte vervreemding.

    • Jacob Haagsma